Acasă Interviul ALTFEL

Interviu ALTFEL cu profesorul de religie Bolboaşă Şofaru Alin

1511

De ce trebuie să credem în Dumnezeu?

De ce trebuie să mănânci? De ce trebuie să bei apă? De ce trebuie să respiri? Ca să trăim. De aceea trebuie să credem în Dumnezeu, ca să trăim. Şi trebuie să credem în Dumnezeu pentru că nu vrem ca viaţa noastră să se termine la mormânt, ci vrem ca viaţa noastră să continue şi dincolo de mormânt. Pentru asta alegem să credem în Dumnezeu.

Care este cel mai mare păcat?

Din punctul meu de vedere, strict punctul meu de vedere, cel mai mare păcat este urăşti oamenii de lângă tine. Să nu vrei să iubeşti. Nu este un păcat mai mare decât să nu vrei să iubeşti. Pentru că lipsa iubirii atrage de la sine şi celelalte păcate: omori pe cineva pentru că nu îl iubeşti; furi de la cineva pentru că nu îl iubeşti; urăşti pe cineva pentru că nu-l iubeşti. Lipsa iubirii e cel mai mare păcat. Sau, mai bine spus, faptul că nu vrem să iubim e cel mai mare păcat.

Credința în Dumnezeu se opune liberului arbitru?

Credinţa în Dumnezeu îţi oferă libertate. Libertatea omului este numai în Dumnezeu. Nu îngrădeşte cu absolut nimic credinţa, liberul arbitru. Tocmai, dacă Dumnezeu ne-ar fi îngrădit libertatea, omul ar fi fost o simplă marionetă. Însă, marele dar pe care Domnul Dumnezeu îl oferă oamenilor este libertatea; libertatea de a alege între bine şi rău, dintre stânga şi dreapta, libertatea de a mă citi pe mine sau de a nu mă citi pe mine. Până chiar şi libertatea de a sta cu spatele la Dumnezeu o ai.

De ce scade numărul adevăraților credincioși?

Scade numărul adevăraţilor credincioşi pentru că am ajuns să construim ziduri şi nu suflete. Şi greşeala aparţine, din păcate, şi trebuie să recunoaştem, oamenilor bisericii. Iar cel mai important factor al căderii adevăraţilor credincioşi este tot lipsa iubirii.

Cea mai mare poruncă dată este „Să-L iubeşti pe Domnul Dumnezeu tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” 2000 şi ceva de ani se referă la această poruncă. Toată Biblia o putem rezuma la această poruncă.

Se spune că Biserica ar fi un pilon în procesul de manipulare în masă încă din cele mai vechi timpuri. Este adevărat?

Eu nu cred că Biserica manipulează mai mult decât o face politicul. Şi să nu uităm că politică există din cele mai vechi timpuri. Nici nu putem concepe o astfel de afirmaţie, că biserica manipulează, nu are cu ce. Manipularea în DEX are o altă definiţie. Biserica nu manipulează, Biserica strânge credincioşii în numele lui Dumnezeu. Manipularea se face în numele oamenilor.

Dacă mâine s-ar porni o prigoană împotriva creștinilor, ce i-ați sfătui pe elevi? Sunteți pregătit să Îl mărturisiți pe Hristos?

Elevii mei L-au mărturisit pe Hristos de când au început să construiască o biserică în şcoală. Prin acea construcţie, ei nu au făcut altceva decât să Îl mărturisească în fiecare zi pe Hristos. Şi garantat, dacă mâine ar fi o prigoană care este deja începută şi care nu s-a terminat niciodată, elevii mei Îl vor mărturisi pe Hristos, pentru că fac lucrul ăsta în fiecare zi a vieţii lor.

Eu unul sigur Îl voi mărturisi pentru că îl am lângă mine. Nu aş putea fi profesor de religie şi să mint generaţii întregi dacă eu nu m-aş convinge că Hristos este lângă mine.

Interviu realizat de Sergiu Lazăr.

Articolul precedent32 metri cubi de lemne tăiate ilegal, confiscate de poliţişti | VEZI amănunte
Articolul următorSimbolurile ezoterice de pe clădirea Sinagogii din Mediaş | VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.