Acasă Interviul ALTFEL

Interviu ALTFEL cu fotograful Bogdan Nicolae

1503
1. Ce încerci să surprinzi într-o fotografie perfectă?
Bogdan Nicolae: O fotografie perfecta trebuie sa aibă o compoziție de baza care sa atragă privirea de la o suta de metri distanța. Dacă nu atrage priviri, nu poate fi o fotografie interesantă, indiferent de cât de multe detalii ar surprinde.
Ce definește aceasta compoziție?
In primul rând regulile de baza din fotografie, de la care nu ma abat niciodată. Culorile generale, încadrarea, formele si contrastul dintre lumina si întuneric. Abia după ce fotografia ți-a stârnit interesul prin compoziția sa, vine rândul detaliilor sa capteze privirea.
2. Ce înseamnă să fii fotograf? 
Bogdan Nicolae: Pot sa îți spun ce a însemnat pentru mine sa devin fotograf.  Mulți ani am fotografiat florile si insectele din curte cu un Sony compact căruia între timp i-a si sărit butonul. Când am început sa învăț de la profesioniști, am aflat ca „pozele” mele erau o tentativa de fotografie macro, pentru care mie îmi lipseau multe instrumente si accesorii.
Mi-am cumpărat primul aparat profesional in 2010 si am început sa urmăresc fotografi din toată lumea. Am participat la formari profesionale si workshop-uri cu cei mai buni din țara.
Ce înseamnă sa fiu fotograf: o preocupare permanenta de a ma perfecționa, de a descoperi lucruri noi in fotografie sau chiar de a le fura din alte fotografii. Aici pot sa adaug foarte multe ore de munca după consumarea evenimentelor, pentru ca nu este doar o simpla apăsare de buton. Aproape 30 de site-uri de fotografie in lista de preferințe a browser-ului, mai mult de jumatate din spațiul casei ocupat cu echipamente si accesorii de care nu are nimeni voie sa se atingă, aproape 80% din timp cu aparatul sau cu laptop-ul in mâna, foarte rar acasă in weekend si nu în ultimul rând, mereu interesat de achiziționarea echipamentelor fotografice.
Si ca sa nu sune descurajant; pot spune ca sunt un fotograf care a câștigat mulți prieteni dintre cei la ale căror evenimente am participat. Cred ca le-au plăcut si fotografiile 🙂
3. Care a fost cea mai dificilă situație pe care ai întâmpinat-o când fotografiai? 
Bogdan Nicolae: Nu am întâmpinat situații cu adevărat dificile, dar m-a gândesc acum la o lista care circula pe Facebook: ” Cum sa enervezi un fotograf? Întreaba-l de ce are Nikon si nu Canon, spune-i sa te facă mai slaba in Photoshop, pune-i filtre de la Retrica pe fotografii.”
Eu as putea adauga si: spune-i sa nu te fotografieze de aproape sau aseaza tu in locul lui protagoniștii in fotografie.
4. De ce îți place să fotografiezi? 
Bogdan Nicolae: Pentru ca nu mă plictisesc niciodată si pentru ca îmi oferă privilegiul sa surprind cele mai importante momente din viața unui om. In plus, recunosc ca am o mare satisfacție când primesc aprecieri din partea celor care m-au avertizat de la început ca „nu sunt fotogenici” sau ca „sunt mai puțin dezinhibați”.
5. Ce îți place cel mai mult la țara ta? 
Bogdan Nicolae: Chiar dacă suna ca un clișeu; îmi plac peisajele si traditiile. E greu sa îmi închipui ca ar trebui sa găsesc o alternativa la fotografiile de nunta din natura sau ca nu as mai avea altceva de fotografiat decât cununia civilă si petrecerea.
6. Dacă ai avea posibilitatea să schimbi ceva în viața ta, ce ai schimba?
Bogdan Nicolae: As vrea sa schimb Mediașul cu un Mediaș mai animat si mai atrăgător pentru turiști, cu o istorie mai vizibila. De ce nu schimb cu Sibiu? „De legături”.
Interviu realizat de Sergiu Lazăr.
Articolul precedent2 şoferi băuţi depistaţi în trafic pe raza comunei Axente Sever | VEZI amănunte
Articolul următorVremea revanşei | Gaz Metan se întoarce sub Tâmpa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.