Acasă Medias istorie legenda si adevar

Fabuloasa poveste a fraţilor Folberth | Medieșeni care au cucerit America

3312
Fabuloasa poveste a fraţilor Folberth din Mediaș

Fabuloasa poveste a fraţilor Folberth, o poveste care a început pe actuala strada Honterus din Mediaș.

Nu sunt foarte mulţi cei care ştiu că primul ştergător de parbriz automat din lume a fost inventat de un bărbat originar din Mediaş, judeţul Sibiu.

Povestea începe în oraşul de pe Târnava Mare, într-un atelier de pe Uliţa Pietruită, unde fiii brutarului medieşean Carl Folberth au învăţat meserie de la vărul lor. ”Friederich Folberth (1879 – 1955) şi fratele lui Wilhelm (1884 – 1967), fiii brutarului medieşean Carl Folberth, au învăţat meseria de mecanici în atelierul vărului lor Adolf Haltrich de pe Uliţa Pietruită (azi Str. Johanes Honterus), nr. 31.

Prinşi de dorul de ducă, foarte la modă la începutul sec. al XX-lea, au petrecut anii de calfă în Austria şi Franţa, dar până la urmă au trecut oceanul, stabilindu-se la Cleveland (Ohio) în Statele Unite ale Americii. Aici s-au angajat în producţia şi comercializarea automobilelor la cunoscuta companie Oldsmobile, dar curând şi-au deschis atelierul lor propriu”, explică Viorel Ştef, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal Mediaş.

În anul 1919 Wilhelm, devenit William după sosirea în Statele Unite, a inventat primul ştergător de parbriz automat pentru automobile

Ștergător parbrize Folberth
Foto: Arhiva familiei Folberth/Goodwin, SUA

”După brevetare, firma lor „The Folberth Auto Specialty Co.” a produs ştergătoare de parbriz pe scară largă până în anul 1925, când au vândut licenţa firmei “Trico”, spune Viorel Ştef.

Una din reclamele vremii vorbeşte despre invenţia fraţilor Folberth. Modelul Universal costa 7 dolari iar modelul Junior, 5 dolari.

Cel mai bun mod de a afla informaţii despre ştergătorul de parbriz automat Folberth este să întrebaţi unul din proprietarii celor peste un million de maşini echipate cu astfel de ştergătoare.

Fiecare dintre ei vă va spune că nu există dispozitiv pe piaţă care să asigure o protecţie mai bună la un preţ atât de mic. Zăpada, lapoviţa sau viscolul sunt o ameninţare pentru dumneavoastră, pasagerii din maşină şi toată lumea aflată în trafic.

Reclama pentru ştergătorul de parbriz  Folberth la expoziţia de automobile din Madison Square Garden (New York 1924) Foto: Arhiva familiei Folberth/Goodwin, SUA

Dacă şoferul ar realiza că viaţa unor oameni e în mâinile lui de fiecare dată când e la volan, ar aprecia importanţa unui parbriz prin care să vadă foarte bine. Dacă nu vezi pericolul care se apropie, cum poţi spera să-l eviţi?

Un şergător automat Folberth pus pe maşina dumneavoastră înseamnă un parbriz prin care se vede foarte bine tot timpul”, era textul reclamei. 

Fraţii Folberth au rămas modeşti şi generoşi

Deşi invenţia i-a făcut oameni înstăriţi, fraţii Folberth au rămas modeşti şi generoşi. Cu toate că erau stabiliţi dincolo de ocean, au rămas în legături strânse cu rudele din Transilvania, pe care le-au ajutat la greu şi le-au vizitat în repetate rânduri.

Au continuat cu invenţii din domeniul automoblismului, obţinând de-a lungul timpului un număr de peste 100 de brevete. 

Willi Folberth, care s-a dedicat şi sportului, dezvoltând o puternică pasiune pentru tirul cu arcul, a inventat şi produs un arc cu un sistem de ţintă îmbunătăţit prin care a devenit şi mai renumit în rândul amatorilor acestui sport decât pe vremuri cu ştergătorul de parbriz”, mai spune Viorel Ştef (Sursa Adevărul de Sibiu 2016). 

Casa Folberth Mediaș

Pe faţada clădirii din str. Johanes Honterus, nr. 31 poate fi văzută o placă comemorativă, ce evocă amintirea atât a verilor Fred şi William Folberth cât şi a lui Adolf Haltrich, dascălul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.