Acasă Medias istorie legenda si adevar

Colecție de cărți vechi, manuscrise și documente descoperite în podul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș

846
descoperire descoperite în podul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș

O echipă de specialiști, condusă de profesorul universitar dr. Adinel C. Dincă (UBB Cluj) a descoperit o colecție de cărți vechi, manuscrise și documente în podul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș.

Conform paginii de Facebook, Biblioteca Batthyaneum, au fost descoperite peste 150 de volume, documente vechi, manuscrise, unele apreciate ca fiind vechi de sute de ani.

Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania.

Profesorul clujean a declarat astăzi că descoperirea n-a fost întâmplătoare, ci existau informaţii despre depozitul de carte respectiv. El a adăugat că este vorba de o bibliotecă de formaţie umanistică, savantă, foarte rafinată, cu cărţi majoritare în limba latină, scrie G4Media.

descoperite în podul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș

”… am depăşit 150 de volume descoperite, plus documente vechi. Se ştia că există carte veche acolo, dar nu se ştia ce anume şi în ce volum. Deci, nu este o descoperire întâmplătoare, că noi am fi căutat altceva şi am găsit carte veche. Ştiam că există ceva, aveam indicii vagi, dar nu ştiam detalii”, a spus Adinel Dincă pentru Agerpres.

Biblioteca Batthyaneum a anunţat că fondul de carte face parte din arhiva Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş

Au fost scoase la lumina zilei:

  • circa 139 de volume, tipărite (ante 1470-1600)
  • două volume manuscrise, primele decenii ale sec. XVI
  • aproximativ 60 de documente originale din sec. XIV-XVI (cu câteva piese originale și copii din sec. XVII)
  • aproximativ 10 registre administrative ale parohiei Mediaș din sec. XVII-XVIII care păstrează fragmente de manuscrise medievale (au fost identificate preliminar – ms. sec. IX-X, ms. sec. XII fin., ms. sec. XIII Paris, mss. liturgice sec. XIV-XV).

Profesorul universitar dr. Adinel C. Dincă a precizat că reprezentanții bisericii ştiau de existenţa fondului de carte, dar fără detalii, valoarea ştiinţifică sau natura profesională. Cartea era protejată, era într-un spaţiu închis. O bibliotecă cu cărţi în limba latină în marea lor majoritate, texte de şcoală, care ţin de şcoala locală şi de educaţia teologică. Starea lor de conservare este foarte bună în general, deşi sunt sunt câteva piese care ar necesita restaurare.

Proiectul este finanțat de către Ministerul pentru Cultură și Artă (Bundesregierung für Kultur und Medien) al Germaniei.

Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaș

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.