Acasă Interviul ALTFEL

Interviu ALTFEL cu Alex Sebastian Codiţă

675

1. Ce înseamnă să fii student la medicină?

Este puțin prematur să vorbesc despre viața de student la medicină având în vedere că am trecut doar de primul an. În esență, a fi student la medicină, din experiența mea de un an presupune multă determinare, muncă și un program bine structurat. Consider că în momentul în care îți alegi această meserie, alegi să îți asumi și o serie de responsabilități. Medicina reprezintă un domeniu în care este impardonabil a greși. De aici pleacă ideea de a muncii și a te perfecționa continuu în domeniul ales. A fi student la medicină înseamnă o viață total schimbată față de viața de licean. Totul a fost nou pentru mine începând de la orar, metodele de predare până la volumul de materie care trebuie asimilat într-un semestru. În primul semestru și implicit în prima sesiune „înveți cum să inveți”, totul îți pare imposibil, dar nu este așa. Ideea de student m-a maturizat, iar primul contact cu pacientul printr-o simplă anamneză (elementul de bază în relația cu pacientul) sau asistarea la o consultație m-au facut să conștientizez împortanța relațiilor interumane cât și nevoia de ai oferi pacientului siguranță. Această siguranță are la bază pregătirea teoretică și practică din anii de faculate. Aminteam mai sus despre un program bine structurat. Este absolut necesar să ai o organizare bună a timpului pentru odihnă, studiu și timp liber. Sunt o persoană foarte organizată și chiar dacă sunt student la medicină, am timp liber în care pot să desfășor diferite activități.

2. Unde te vezi peste 10 ani?

În general toate obiectivele care mi le propun le și îndeplinesc. Chiar dacă sunt la început de drum în medicină, peste 10 ani mă văd practicând stomatologia, după lungul drum facultate-rezidențiat și cel mai probabil continuându-mi studiile printr-o muncă de cercetare. Mă văd tot în România, nu mă atrage ideea de străinătate sau de a-mi desfășura activitatea acolo.

3. Ce te motivează să vrei să devii medic?

Încă de la gradiniță la întrebarea șablon „Ce vrei să te faci când ești mare?” răspundeam fără ezitare, doctor. Nu știam ce fel de doctor, dar cu timpul m-am hotărât, medic dentis. Îmi place foarte mult ideea de a lucra cu oamenii și pentru oamnei, iar medicina îți oferă această oportunitate. Ideea că o să devin medic dentist și o să am șansa să practic ceea ce îmi place, alături de viitoarea încredere a pacientului care își pune toată nădejdea în tine ca medic, pe mine mă ambiționează și motivează să trec cu ușurință peste anii de facultate și să asimilez cât mai multe cunoștinte teoretice și practice de la profesorii mei.

4. Spre ce specializare intenționezi să mergi? De ce?

Mi-ar plăcea foarte mult să îmi fac rezidențiatul în chirurgie dento-alveolară, deci automat îmi doresc o specializare în chirurgie. Poate de-a lungul anilor de facultate intenția mea se schimbă, dar la momentul actual analizând cererea pieței și proiectând acest domeniu în timp am ajuns la concluzia că domeniul chirurgiei este unul ofertant pe termen lung, cu oportunități de dezvoltare mari atât pe plan profesional cât și personal. Nu încerc să denigrez necesitatea altor domenii din sfera stomatologiei: protetică, ortodonție etc., dar consider chirurgia un domeniu care se pliază pe nevoile și dorințele mele profesionale, fiind puțin altfel față de stomatologia clasică.

5. Care este cel mai mare vis al tău?

Dacă stau bine să analizez este un vis care implică mai multe elemente. Îmi doresc foarte mult să am propria clinică stomatologică, iar în același timp iau în calcul și o eventuală activitate în spatele catedrei. Probabil cele mai împortante elemente sunt sănătatea, puterea de muncă și susținerea celor din jur, astfel pot să-mi ating orice vis.

6. Care crezi că este rețeta succesului în tot ceea ce întreprinzi?

Nu cred că există o rețetă clară, concisă a succesului meu. În schimb există din partea mea multă perseverență, ambiție, muncă și determinare. Acestea sunt elementele care te ajută să treci cu ușurință prin viață pentru a atinge la un moment dat un eventual succes sau mai bine zis o împlinire și o satisfacție proprie.

Interviu realizat de Sergiu Lazăr.

Articolul precedentGaz Metan a făcut trei transferuri | VEZI declaraţii
Articolul următorGaz Metan joacă cu CS Iernut sâmbătă la Mediaş | VEZI amănunte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.