Acasă Interviul ALTFEL

Interviu ALTFEL cu Costi Schiau, profesor de istorie

1146

1. În ce perioadă istorică v-ar fi plăcut să locuiți și în ce regiune?

R: Mi-ar fi plăcut probabil să trăiesc cam în orice perioadă istorica și în orice țară, cu condiția să am norocul să fac parte din elita acelei societăți. Dacă era pe alese, aș fi preferat SUA după al doilea război mondial.

2. Care este cea mai mare greșeală din istorie?

R: Fără ezitare aș alege atacarea spațiului rusesc în perioade de iarnă. Este o primă greșeală istorică aparținând lui Napoleon Bonaparte, din care nici Hitler, după mai bine de un secol, nu a tras învățăturile de rigoare.

3. Este istoria o știință care minte omenirea?

R: Istoria nu minte, chiar dacă cei mai puternici oameni ai lumii o rescriu în folosul lor. Se practica acest lucru și în Egiptul antic și se folosește chiar și în zilele noastre, dar consider că adevărul istoric triumfă până la urmă, chiar și în… prelungiri!

4. Cum arată profesorul ideal?

R: Cald, comunicativ, poliglot, enciclopedist – asta ar fi la modul ideal. Mai aproape de realitate îi rămâne profesorului capacitatea de a comunica, nu atât informații, cât și experiențe de viață din care se poate învăța. Profesorul ideal e acela care știe să folosească eficient și biciul și zăhărelul.

5. De ce ați devenit profesor?

R: La momentul la care am terminat facultatea nu mă gândeam neaparat că voi deveni profesor, dar cunoștințele din istorie (și nu numai) nu le puteam transmite mai departe decât trecând de cealaltă parte a catedrei. Nu regret că am devenit profesor, consider că mi se potrivește ca o mănusă.

6. În ce măsură istoria influențează lumea, prezentul?

R: Istoria influențează prezentul prin privirea spre trecut, astfel încât greșelile trecutului să nu fie repetate de contemporani. Că nu se reușește de fiecare dată acest lucru, asta e alta poveste…

Material realizat de Sergiu Lazăr.

Articolul precedentTrofeul Pro AS la tenis cu premii 10.000 dolari | Participă jucători din 10 ţări
Articolul următorComuna Târnava a găzduit timp de trei zile Festivalul Tineretului | VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.