Acasă Medias istorie legenda si adevar In dialog cu valorile

În dialog cu valorile: Prof. Helmuth Julius Knall – Simbolul Municipiului Mediaş: Turnul Trompeţilor. O Istorie Inedită (IV)

1048

La 26 mai 1815, Turnul Trompeţilor a fost lovit din nou de fulger şi grav avariat.

Lucrările de reparaţii au fost executate de către meşterul dulgher Höck şi meşeterul zidar Wangert, ambii din Biertan. Pentru a evita pe viitor asemenea accidente, s-a hotărât montarea unui paratrăsnet în turn. Acesta a fost realizat şi montat de către meşeterul medieşean Martin Weiβ şi fiul său Andreas sub supravegherea epitropului de atunci, farmacistul Martin Traugott Keβler.

Cu această ocazie au fost puse în globul din vârful turnului trei documente: un raport amănunţit al epitropului, apoi o foaie tipărită la Johann Michael Sifft în Mediaş, având titlul „Gânduri şi simţăminte cu ocazia coborârii globului turnului la 21 iulie 1815” şi o „Cuvântare a globului din vârful turnului din Mediaş către locuitorii oraşului” a unui autor necunoscut.

poza259Din cel din urmă document cităm: „Pe mine m-au aşezat strămoşii voştri aici acum mai bine de trei veacuri şi jumătate. La picioarele mele s-au succedat, bogate în evenimente, vremuri bune şi rele…Ciumă, epidemii şi războaie, din păcate şi războaie civile s-au abătut asupra patriei: Unele locuinţe ale strămoşilor noştri au rămas goale şi pustii. De multe ori oraşul vostru natal a fost asediat, cucerit şi jefuit şi chiar şi turnul pe care mă găsesc ameninţat cu dărâmarea…

Virtutea cetăţenească şi hărnicia strămoşilor voştri au pus din nou totul la punct şi m-au reaşezat la locul meu de unde i-am văzut pe stămoşii voştri murind, unele din speranţele lor stingându-se în copii şi nepoţi, iar altele împlinindu-se. Ştiinţele şi artele sporesc. Tot mai adânc pătrunde mintea omenească în secretele naturii. Prin paratrăsnet s-a găsit mijlocul prin care fulgerul este condus acolo unde nu poate produce pagube… Fie ca în viitor furtunile şi fulgerele trimise de cel Atotputernic să treacă inofensiv pe deasupra mea!Fie ca omenirea de sub mine să sporească în cunoaştere şi virtute! Să-l implore pe Dumnezeu cu sufletul curat şi cu mâinile curate în templul de sub mine pentru mulţumire şi abaterea tuturor relelor!

Fie ca oraşul vostru natal să sporească în oameni înţelegători, buni şi harnici!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.