Acasă Medias istorie legenda si adevar In dialog cu valorile

În dialog cu valorile: Prof. Helmuth Julius Knall – Simbolul Municipiului Mediaş: Turnul Trompeţilor. O Istorie Inedită (III)

775
Turnul Trompeţilor

În anul 1783 la Turnul Trompeţilor s-a realizat un acoperiş complet nou şi au fost reparate şi cele patru turnuleţe.

Globul cel mare a fost coborât atunci din nou şi în interiorul lui au fost introduse iarăşi scrieri: o dare de seamă în limba latină a secretarului judiciar Andreas Wellmann, o scriere concepută de judele regal Michael von Heydendorff, şi textul latin al edictului de toleranţă dat de împăratul Iosif al II-lea în 1781. Şi în globul turnuleţului din colţul sud-vestic au fost introduse două capsule strunjite din lemn conţinând documente.

În capsula mai mică s-au găsit două role, bileţele mototolite şi o monedă din timpul Mariei Teresia.

poza131Bileţele conţin exerciţii latine pentru şcoală. Prima rolă conţine o scriere a paznicului turnului Stephanus Schnell în care putem citi printre altele: „De aceea o pun (scrierea) de aceea în globul turnuleţului pentru că am petrecut în acesta până astăzi 42 de ani, slujind oraşului cu pază şi lui Dumnezeu cu rugăciune; acolo am trăit adesea în mare pericol datorită unor furtuni grozave, unor fulgere şi tunete înfricoşătoare; pe cetăţeni, paznici de noapte şi soldaţi i-am trezit prin bătăi de tobă şi i-am îndemnat să împiedice izbucnirea vâlvătăii groaznice aflăcării focului din şemineau şi coş asupra acopertişurilor şi caselor, să-l domolească şi să-l stingă.

” Pe cea de-a doua rolă sunt menţionaţi meşterii şi calfele care au participat la reparaţia turnului. Capsula mai mare conţinea un document în limba latină redactat de Michael Conrad de Heydendorff care esta aproape identic cu cel găsit în globul cel mare al turnului. În anul următor, 1784 „un fulger a lovit acest acoperiş nou, a avariat ceva din lemnăria sa, a pătruns în bolta bisericii, a topit cîteva fluiere ale orgii şi apoi a trecut prin bolta orgii şi s-a scurs în pământ”.

Articolul precedentALEGERI EUROPARLAMENTARE: PDL Sibiu se bazează pe Mediaș
Articolul următorMediateca „În linia întâi” – Invitat: Fostul ambasador Tiberiu Costăchescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.