Acasă Medias istorie legenda si adevar In dialog cu valorile

In Dialog Cu Valorile: Prof. Helmuth Julius Knall – Simbolul Municipiului Mediaş: Turnul Trompeţilor. O Istorie Inedită (II)

919

Înclinarea este ceva caracteristic Turnului Trompeţilor.

Cauza a reprezentat-o încărcarea turnului cu încă trei etaje în anul 1550 şi prin aceasta supunerea bazei pe care a fost construit unei presiuni prea mari: O dată ce aînceput să se încline, această înclinare s-a accentuat tot mai mult, stfel că astăzi el face parte din cele mai cunoscute turnuri înclinate din lume.

poza009 Înclinarea spre nord-nord-est este determinată printre altele de faptul că în partea de sud şi de est turnul este alipit bisericii, astfel înclinarea spre aceasta s-a lovit de o rezistenţă mai mare. Înclinarea turnului i-a determinat pe cei responsabili să ia măsuri pentru consolidarea lui. Astfel a fost zidită o centură exterioară care cuprindea turnul în partea de jos pe latura nordică şi vestică, două contraforturi la colţul de nord-vest şi nord-est şi o întăritură a fundaţiei în interiorul turnului ncare să nu permită alunecarea zidurilor spre interior.

În decursul timpului au fost necesare diferite lucrări de reparaţii la turnul Trompeţilor. Prima reparaţie după 1550 s-a făcut în anul 1688, atunci când o furtună puternică a provocat mari distrugeri la acoperiş.

La coborârea marelui glob din vârful turnului, s-a găsit în interiorul lui o scriere memorială în care, potrivit istoricului Andreas Gräser se poate citi printre altele: „Anno 1688, 9 iulie, când acum câteva zile, şi anume la 7 iunie, s-a iscat o furtună grozavă care a provocat mari distrugeri acestei clădiri şi acoperişului ei, onoratul senat al Mediaşului a dispus refacerea a ceea ce afost distrus şi repararea acoperişului: Cu această ocazie au fost găsite un număr de scrieri, deteriorate în mare parte din cauza ploii, din care reiese că acest turn a fost construit în anul 1550.”

Articolul precedent4 străzi noi în municipiul Mediaş – VEZI ce nume vor primi!
Articolul următorProtecţia Mediului şi elevii de la Colegiul Tehnic Mediensis au igienizat oraşul!

1 COMENTARIU

  1. Consider ca e foarte important ca profesorii de istorie sa faca istorie locala – asa ies la lumina valori istorice care altfel s-ar pierde in uitare si asa, in timp, ne-am pierde identitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.