Acasă Medias istorie legenda si adevar In dialog cu valorile

În dialog cu valorile: Prof. Helmuth Julius Knall – Simbolul Municipiului Mediaş: Turnul Trompeţilor. O Istorie Inedită (I)

1014

 Forma unică a Turnului Trompeţilor, felul în care se înalţă din mijlocul văii deasupra bisericii evanghelice „Sf. Margareta” şi a centrului istoric, conferă municipiului Mediaş, semnul său distinctiv.

Turnul Trompeţilor a fost zidit în două etape: etajele sale inferioare au fost construite în acelaşi timp cu biserica „Sf. Margareta”, în timp ce etajele superioare au fost edificate în anul 1550: Lucrările au început la 1 mai 1550 şi deja la 23 iulie a fost aşezat pe coiful acoperişului turnului globul aurit.

Acoperirea  cu ţigle şi vopsirea cadranului ceasului s-au realizat abia în anul următor: Johann Hutter relatează în cronica sa următoarele: „În 1550 s-a început aici la mediaş reînoirea şi supraînălţarea cu câţiva stânjeni a Turnului Trompeţilor. Deşi zidirea şi aşezarea acoperişului au fost realizate în acest an, totuşi acoperişul nu a putut fi terminat în întregime, rămânând descoperit până în anul următor.”

3Turnul astfel desăvârşit făcea prin înălţimea şi înfăţişarea sa zveltă o puternică impresie asupra străinilor. Cu acoperişul lui cu ţigle smălţuite şi cu cele patru turnuleţe din colţuri, scria istoricul sas Johann Tröster în anul 1666 – turnul înnobilează biserica şi concurează cu turnul Sf. Ştefan din Viena.

Trompetistul oraşului care locuia într-unul din turnuleţe dădea de ştire cetăţenilor prin sunete de trompetă apropierea duşmanului, izbucnirea incendiilor şi intrarea în oraş a principelul sau a altor înalţi demnitari. El este menţionat documentar la 1508.

Aşa a ajuns turnul să fie numit Turnul Trompeţilor.

Articolul precedentS-au înfiinţat două ghişee noi pentru eliberarea cazierului judiciar – VEZI unde!
Articolul următorMedieşeanca Mădălina Vintilă împlineşte azi 26 ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.