Acasă Medias istorie legenda si adevar In dialog cu valorile

În dialog cu valorile: George Togan – „Despre prima mențiune documentară a municipiului Mediaș”

1034

Cel mai vechi document despre orasul Medias dateaza din 3 iunie 1267. In baza acestui document, Mediasul a serbat in anul 1967, 700 ani de existenta istorica.Mediasul a fost primul oras din tara, care la acea data a serbat o atare vechime. Cu acest prilej a fost decorat cu ‘’Steaua Republicii clasa I-a”.Documentul amintit este emis de cancelaria regelui Stefan cel Tanar al Ungariei in manastirea KÖ din Iugoslavia.

Regele, vrand sa “rasplateasca credinta si slujbele lui Nicolae, fiul lui Jula”, hotaraste sa-l introduca in deplina stapanire a mosiilor bunicului sau Jula cel Mare si anume pe cele din Jula (localitate disparuta), MEDIAS, Micasasa, Sf.Nicolae si Dupusul, impreuna cu folosintele si cele ce se tin de ele, pe care le-a mostenit de la suszisul bunic, prin drept de mostenire.

Documentul este scris cu caractere gotice in limba latina medieval, limba oficiala a cancelariilor domnesti. Originalul pergament facea parte din colectiile de documente transilvane aflate in arhiva generala a orasului Munchen din Germania pana in anul 1891, cand se pare ca a fost transferat la arhivele de razboi din Viena. Astazi documentul se pastreaza in arhivele din Budapesta. Textul documentului are un scris destul de citet. Sigiliul este aplicat pe dos.

In acest document Mediasul apare ca o simpla “mosie”. Intr-un alt document al episcopului Petru al Transilvaniei din Alba Iulia de la 1283, deci numai cu 16 ani mai tarziu, Mediasul apare ca “sat”

Sursa: George Togan – „Despre prima mentiune documentara a municipiului Medias si despre toponimicul sau”-publicat in anul 1967

Articolul precedentŞOC: Vânzătoare ameninţată cu pistolul la Mediaş – FOTO
Articolul următorLa Mediaş a apărut primul comerciant de mărţişoare – VEZI cât costă anul acesta!

1 COMENTARIU

  1. Cu referire la paminturile din documentul emis de cancelaria regelui Stefan cel Tinar ofierite lui Nicolaus fiul lui Jula, mostenite de la bunicul sau Jula Magnus sunt urmatoarele:
    Mediesy(Medias),Folgendorf(Micasasa),Tobsdorf(Dupus)siFurkeschdorf(magh.Farkastelke) citat din Medias-Natura-Istorie-Economie(Studiu)Raica V.Ioan pag.60 1994.
    Satul Furkeschdorf situat undeva intre Medias si Mosna a fost parasit in anul 1474.Mosna pimeste o parte a hotarului satului parasit Furkeschdorf.v.
    (Monografia satului Mosna).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.