Acasă Opinia psihologului

Efectele pozitive in recompensarea copilului tipic si atipic

1206
recompensarea copilului

Oamenii se cunosc în funcție de împrejurări.
Sufletele se întîlnesc dincolo de orice împrejurare” Chris Simion

Recompensarea, numita si intaritor, este practic ceea ce se ofera in urma unui comportament dorit prin care se creste posibilitatea ca acel comportament sa se repete.

Cum vom reusi sa motivam indeajuns de puternic un copil astfel incat sa invete sau sa indeplineasca o sarcina solicitata?

Un factor important in cresterea motivatiei la copil il constituie folosirea recompenselor sau a intaritorilor comportamentelor pozitive cat si a indeplinirii sarcinilor solicitate. Exista multe feluri pentru recompensarea copiilor, dar puterea recompensei trebuie stabilita in mod individual.

Atunci cand ne gandim la recompensarea copilului nu inseamna neaparat ca ii oferim doar lucrurile placute de el (laude, jucarii sau in ultimul timp am intalnit parinti care ofera banuti pentru pusculita).

Exista o multime de factori care pot sa influenteze eficenta recompenselor.

De exemplu , dupa ce se imbraca cu haina, copilul are voie sa iasa afara la joaca. Aceasta e doar un exemplu de recompensa si in acest caz recompensa consta in faptul ca, el o sa aiba voie sa iasa afara la joaca pentru ca s-a imbracat singur. Sunt multe activitati care pot sa fie folosite ca recompense, este nevoie doar sa ne permitem sa fim putin creativi.

recompensarea copilului 1

Trebuie sa avem in vedere faptul ca fiecare copil este unic ceea ce inseamna ca modalitatea de recompensa pe care o folosim la un copil poate sa nu se aplice la un alt copil, chiar daca poate vorbim aici de recompensele aplicate fratilor. Pentru unii copii cu autism, cele mai eficente activitati sunt cele care stimuleaza vederea, pipaitul si mirosul.

Un aspect foarte important in ceea ce priveste timpul de recompensare a copilului si anume faptul ca , activitatea aleasa sa urmeze imediat si sa fie intr-o relatie evidenta cu disponibilitatea de a coopera si cu succesul copilului.

Timpul de recompensa nu trebuie sa depaseasca timpul de indeplinire a sarcinii.

Exemplu, daca in timpul sedintetei de terapie activitatea pe care imi doresc sa o indeplineasca copilul este intre 5-7 minute, dupa finalizarea ei copilul o sa primeasca o recompensa care sa dureze intre 1-2 minute, astfel incat copilul sa revina usor la sarcina si sa ramana focusat si pe ceea ce urmeaza sa indeplineasca pe mai departe. Un alt aspect important care trebuie retinut este faptul ca uneori este benefic ca obiectul folosit drept recompensa sa fie in aria vizuala a copilului, alteori nu.

Cum stim care sunt cele mai potrivite recompense pentru copil?

recompensarea copilului 3

Foarte simplu, trebuie sa observam copilul si sa alcatuim o lista care sa cuprinda almimentele care ii plac, activitatile la care reactioneaza pozitiv sau pe care le cere si jucarile cu care se joaca de obicei. In cazul atat a copiilor tipici, cat si atipici, aceasta observatie naturala poate sa aiba la baza si „jurnalul de zi cu zi” al mamei, iar in cazul terapeutului toate aceste date le aflam din primele sedinte de evaluare cu parintii si copilul, din interviul clinic semi-structurat.

De asemenea in modalitatea de recompensare a unui copil nu trebuie sa lipseasca laudele numite si recompense sociale („foarte bine!”, „te descurci exclent!”, „minunat!”, „bravo!” sau sub forma de gadilit, pupici, imbratisari sau o magaire usoara pe spate ).

De retinut in cazul copiilor atipici, cu autism, trebuie sa urmarim procesul de recompensare mult mai atent pentru a putea trece la pasul urmator, eliminarea treptata a recompenselor.

In cazul lor, recompensele fizice, materiale, folosite o perioada lunga de timp pot creea dependnte si comportamente obsesive. In cazul acesta, o data ce copilul stapaneste tot mai bine abilitatea tinta, trebuie sa incepem sa-l recompensam din ce in ce mai putin. De fiecare data cand demonstreaza ablitatea respectiva – proces numit eliminarea treptata a recompenselor.

Exemple de activitati recompensatoare

  • Sa sara pe o saltea
  • Sa iasa afara
  • Sa stinga si sa aprinda lumina
  • Sa stea in bratele adultului
  • Sa iasa la o plimbre in locul preferat cu adultul
  • Sa manance la restaurantul preferat sau sa manance mancarea preferata
  • Sa fie invaratit in cerc
  • Sa se joace cu apa
  • Sa se joac cu laterna
  • Sa invarte de rotita
  • Sa faca baloane de sapun
  • Sa asculte un cantecl preferat
  • Sa vada un film la televizor sau calculator
  • Sa isi invite in vizita un prieten
  • Sa fie pupat sau imbratisat
  • Sa i se faca masaj
  • Sa cante la un instrument muzical etc

Activitatile pentru recompensarea copiilor tin foarte mult de creativitatea parintelui si a terapeutului. Dar si de ceea ce descoperim ca ii produce placere copilului in functie de capacitatile si nivelul de dezvoltare psiho-comportamental al fiecarui copil.

Psih. Ababi Alexandra

https://www.alexandra-ababi.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.