Acasă Opinia psihologului

Persoana sociabilă din spatele personalității dependente afectiv

1696

Cum facem fata personalitatii dependente mascate si cum o recunoastem?
Cand dependenta apara masca, in persoana extrem de sociabila, atenta, dispusa sa asculte pe toti cei din jurul ei, chiar mai mult, mereu pregatita sa ofere un sfat, un zambet sau un umar pe care tu sa-ti plangi amarul.

Istoria tulburarii dependente de personalitate din punct de vedere psihanalitic ne spune ca, exista o analogie intre stadiul oral al dezvoltarii psihismului si tulburarea dependenta si anume ca, persoana cu aceasta tulburare dependenta a parcurs in mod distorsionat acest moment pe care l-a trait in primii ani ai existentei sale.

Tulburarea dependenta a personalitatii se caracterizeaza prin autostima redusa , neincredere in posibilitatile proprii (aici intalnim persoanele care accepta cu usurinta orice li s-ar propune sa faca din dorinta de a fi placuti si din teama de a nu fi respinsi), nevoia excesiva de ingrijire si ocrotire, incapacitatea de a lua decizii in probleme curente si tendinta de ai incredinta altei persoane aspectele pozitive pe care de fapt le-a facut ea, tot din aceeasi dorinta de a-si face prieteni si de a fi apreciata de cat mai multe persoane din jurul ei.

Trasaturile tulburarii de personalitate dependente apar la varsta de adult tanar, nefiind sinonima cu dependenta, intalnita la multi copii si in mod special la copiii singuri la parinti. Tocmai din aceasta cauza poate sa fie usor confuza diagnosticarea acestei tulburari de personalitate.

Dintre trasaturile psihologice caracteristice intalnim:

#Autostima redusa prin subestimarea calitatilor si disponibilitatilor proprii;
#Neincrederea persoanei fata de proprile sale posibilitati;
#Nevoia de aprobare, de acceptare, de suport;
#Sacrificii in vederea obtinerii suportului si ingrijirii.
#Dificultatea sau incapatantarea de a lua decizii in probleme curente;
#Reducerea sau anularea initiativelor.

Persoanele cu acest tip de personalitate dependenta pe langa faptul ca cer o protectie aparte ele prezinta si o nevoie puternica de atasare, fata de persoana investita afectiv- indiferent de tipul de relatie pe care il au cu persoana in cauza (fie o relatie profesionala, familiala, sau personala – gen iubit- iubita).

Probabil ati intalnit si voi sau aveti si voi cunostinte care au ramas intr-o anumita relatie , chiar daca au simtit ca le aduce mai multe lucruri negative aceea relatie decat benefici si totusi raman in aceea relatie din teama, din nevoia de protectie , care este “asezonata” cu ganduri negative de genul “daca o sa plec din aceasta relatie , nu o sa mai gasesc pe altcineva mai bun la varsta mea, la programul meu…” sau “ lasa ca e bine si asa, eu am nevoie de aceasta relatie , fara ea simt ca ma sufoc” si exemplele ar putea continua.

Cercetariile sustin faptul ca aceast tip de personalitate apare cu precadere la persoanele de gen feminin si mai putin la partea masculina , insa nu este exclus sa intalnim si persoane de gen masculin cu o personalitate dependenta de persoana investita afectiv. Se pare ca, personalitatile dependente afectiv cauta sa aiba parteneri posesivi, dominatori. De asemenea cercetarile in domeniu sustin ca multe femei batute si barbati alcoolici s-au dovedit a fi personalitati dependente.

In continuare o sa va las cateva elemente care pot conduce la dezvoltarea acestui tip de personalitate, de aceea nu ar fi recomandabil ca pe viitor sa le dezvoltam.

Nu este recomandabil sa luam decizii in locul persoanei dependente afectiv, chiar daca ne cere ajutorul de cate ori sunt intr-un impas, in schimb putem sa le spunem ca o sa reuseasca sa depaseasca aceast impas si ca, solutia este la el sau ea.

Nu este recomandabil sa le criticati initiativele chiar daca ele nu sunt bune, pentru ca riscati ca persoana dependenta afectiv sa nu mai ia initiative si sa i se dezvolte in continuare stima de sine scazuta.

Nu este recomandabil se le abandonati cu desavarsire din dorinta de a le determina sa se descurce singure, in schim puteti sa le spuneti verbal ca o sa fiti acolo sa va bucurati impreuna de reusitele sale prin fortele proprii.

Psiholog Ababi Alexandra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.