Acasă Nova TV

Starea de sănătate a arborilor din Piața Regele Ferdinand I este evaluată cu ajutorul unui tomograf sonic | Foto

906

Starea de sănătate a arborilor din Piața Regele Ferdinand I este evaluată cu ajutorul unui tomograf sonic.

Conform unei informări postate pe pagina oficială din rețeaua de socializare Facebook a municipalității, în perioada 3-25 august, în baza unui protocol încheiat între Primăria municipiului Mediaș și Primăria municipiului Sibiu, o echipă de la Serviciul Public Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu, specializată în tehnologie de scanare tomografică a arborilor, desfășoară activități de evaluare a stării de sănătate a arborilor din Piața Regele Ferdinand I din Mediaș.

,,O parte dintre aceste activități s-au desfășurat în zilele de 3, 4, 7 și 8 august și au constat din utilizarea tomografului sonic care măsoară viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Viteza de propagare depinde de elasticitatea și densitatea lemnului. Majoritatea bolilor la nivelul interior al tulpinii cauzează crăpături, cavități sau putregai fapt ce reduce elasticitatea si densitatea lemnului.

Putregaiul și cavitățile reduc rezistența lemnului la factorii de stres (cum ar fi fenomene meteo extreme) fapt care poate conduce la prăbușirea arborelui, de aici apărând riscul de accidentare a persoanelor sau distrugere a bunurilor. Vă informăm că, potrivit articolului 12, aliniatul 3 din legea 24/2007, Legea Spațiilor Verzi, Administratorii si/ sau proprietarii spațiilor verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor și bunurilor care pot fi afectate de desprinderile arborilor și elementelor acestora ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.

Vă informăm că senzorii sonici, care transmit și receptează sunete în interiorul arborelui, sunt magnetici, astfel că atașarea lor se realizează prin intermediul unor cuie fine, care se înfig în scoarța copacului, până la o adâncime de maxim 2 cm și care creează leziuni superficiale ce se vindecă, practic, imediat. În acest fel, tehnologia este eficientă în diagnosticarea arborilor și își păstrează caracterul minim-invaziv” spun reprezentanții Primăriei Mediaș.

Totodată, conform aceleiași informări, la finalul analizei stării de sănătate a arborilor, specialiștii Serviciului Public Administrare Parcuri și Zone Verzi Sibiu vor întocmi pentru Primăria municipiului Mediaș un raport cu rezultatele cercetării.

Centrul istoric al municipiului Mediaș va fi reabilitat și modernizat cu fonduri europene. Proiectul finanțat în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, se referă la Piața Regele Ferdinand I, dar și la străzile Stephan Ludwig Roth, I.G. Duca, Nicolae Iorga și Petofi Șandor. Lucrările propriu-zise vor începe în luna septembrie.

Foto: Facebook|Primăria Mediaș

Articolul precedentACS Mediaș și-a aflat adversarele din Liga 3
Articolul următorACS Mediaș a transferat un mijlocaș central crescut de CFR Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.