Acasă STIL DE VIATA

Demența apare mai rar la bărbații înalți | Cercetare nouă

114
demența apare mai rar la bărbații înalți

Persoanele cu demență își amintesc mai bine trecutul îndepărtat decât trecutul recent. De ce se întâmplă acest lucru nu a putut fi explicat dar, un studiu privind demența, postat în februarie 2020, vine cu noutăți.

Mărimea pare că este decisivă, cel puțin atunci când vine vorba de riscul îmbolnăvirii, relevă o nouă cercetare publicată de eLife. Conform acestuia, bărbații care sunt cu șase centimetri mai înalți decât media la vârsta adultă tânără, prezintă un risc mai mic de demență.

Studiul, realizat de oamenii de știință danezi, a analizat datele de la 666 333 de bărbați născuți între 1939 și 1959. Este vorba despe 70 608 frați și 7 388 de gemeni.

Rezultatul? Pentru fiecare șase centimetri în care un bărbat depășește dimensiunea medie a anului de naștere, riscul său de a dezvolta demență este redus cu zece la sută. Relația a fost observată în toate generațiile examinate. Până în prezent, nu s-a dovedit dacă acest lucru este valabil și în cazul femeilor.

CE ESTE DEMENȚA

Demența este un termen general utilizat pentru a descrie declinul capacității mentale. Afecțiunea nu este o boală specifică. Este o condiție generală care descrie un grup de simptome asociate cu declinul memoriei sau a altor abilități de gândire.

Boala Alzheimer reprezintă 60% până la 80% din cazuri. Demența vasculară, care apare după un accident vascular cerebral, este al doilea tip de demență cel mai frecvent. Dar exista multe alte condiții care pot provoca simptome de demență, inclusiv unele care sunt reversibile, cum ar fi probleme tiroidiene și deficiențe de vitamină.

Demența este adesea denumita in mod incorect „senilitate” sau „demență senilă”. Potrivit statisticilor, există aproximativ 50 de milioane de bolnavi la nivel mondial. Un nou caz de demență este diagnosticat la fiecare 4 secunde.

CARE SUNT SIMPTOMELE DEMENȚEI

Simptomele de demență pot varia foarte mult. Cel putin două dintre următoarele funcții mentale principale trebuie să fie afectate semnificativ pentru a fi considerată demență:

  • Pierderea memoriei;
  • Pierderea capacității de a da și de a acorda atenție;
  • Pierderea percepției vizuale.

CE POATE PROVOCA DEMENȚA

Anumiți factori de risc sunt cunoscuți ca fiind asociați cu demența. Cu toate acestea, vârsta este cel mai mare „dușman”. Alte cause care pot provoca demența sunt Ateroscleroza, nivel ridicat de colesterol, nivel mai mare decât mediu al homocisteinei din sânge, diabetul zaharat, insuficiența cognitive, fumatul și consumul de alcool. (MedLife)

CUM PUTEM PREVENI DEMENȚA

Factorii personali prin care puteți preveni îmbolnăvirea sunt plimbările regulate, menținerea contactelor sociale, activități stimulatoare – intelectuale, somn adecvat, prevenirea stresului și dieta echilibrată.

Este foarte important ca, odată cu vârsta înaintată, cât mai multe zone ale creierului să fie activate. Cel mai la îndemână este contactul social.

Vorbind, ascultând și interacționând sunt cele mai bune modalități de a stimula creierul. Doar stând în fotoliu, rezolvând cuvinte încrucișate sau alte asemenea hobby-uri, nu ajută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here