Acasă STIL DE VIATA

Adopție câine de rasă comună sau alegere a unui exemplar de rasă omologată?

58
Adopție câine de rasă

Adopție câine de rasă comună sau alegere a unui exemplar de rasă omologată?

Românii sunt considerați a fi mari iubitori de câini, după cum indică statisticile europene cu privire la deținerea de astfel de animale de companie. Se estimează că există un câine în aproape jumătate dintre gospodăriile din România.

Dacă în mod tradițional posesia era legată de funcția tradițională de pază, acum cățeii sunt aleși tot mai mult pentru afecțiunea lor față de oameni. Nu întâmplător, animalele de companie sunt tot mai răsfățate, primesc mâncare specială, tratament medical adecvat în cabinete veterinare plus răsfăț în saloane de înfrumusețare și chiar de tip pet spa.

Câinii sunt eroi în o mulțime de filme de succes, printre cele mai cunoscute fiind Hachiko: Povestea unui câine (2009), Drumul unui câine către casă (2019), Chemarea străbunilor (2020), Benji (2018) sau Câinele, adevăratul meu prieten (2017). Unele astfel de producții cinematografice se bazează desigur pe cărți de referință în literatura universală.

Prietenii necuvântători atât de apreciați de oameni sunt ilustrați și în jocuri video ca Dog’s Life (2003) sau Bolt (2008)

La capitolul de jocuri de cazinou online, un slot video de actualitate este Dog House megaways, cu 117.649 de moduri de a câștiga, lansat în anul 2020 de producătorul Pragmatic Play. De altfel, colecția The Dog House este una de mare succes în industria online casino, inclusiv în rândul pasionaților de sloturi din România.

Cele două variante existente atunci când dorești un câine

Pentru cei care își doresc să aibă un (nou) câine, apare întrebarea firească: să opteze pentru un exemplar de rasă omologată sau pentru unul de rasă comună, de adoptat dintr-un adăpost? Tot mai multe persoane aleg a doua variantă mai ales din motive etice (pentru a salva o ființă în suferință, care are nevoie de compania unui om), însă evident că există raționament și pentru prima opțiune.

Avantaje în a adopta un câine comunitar

Conform legii din România, orice posesor de câine trebuie să-l înregistreze pe acesta în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân. Nu toată lumea respectă aceste prevederi, astfel că unii câini ajung să fie abandonați din diverse motive. Câinii din adăposturi sau îngrijiți în soluții de tip foster (cazare temporară) chiar de către iubitori de animale au nevoie de o soluție permanentă, nu de una provizorie. Așadar, a adopta un animal este o faptă bună nu doar pentru respectivul câine, ci și pentru întreaga comunitate.

Alegerea unui câine de rasă comună vine și cu alte avantaje: câinii comunitari sunt rezistenți și sănătoși, nu presupun un cost de achiziție (ba chiar există programe de sterilizare, deparazitare și vaccinare gratuite), sunt extrem de loiali și recunoscători, observând impactul pozitiv pe care noii stăpâni îi aduc în viața lor. Câinii metis au adesea o personalitate unică și prezintă chiar trăsături fizice unice.

Avantaje în a alege un câine de rasă omologată

Pe de altă parte, cei care se gândesc la cumpărarea unui câine de rasă – care trebuie neapărat achiziționat de la o canisă autorizată, pentru a nu încuraja comerțul ilegal de animale – o fac pentru că sunt atrași de anumite trăsături standard. De asemenea, uneori se dorește ca acești câini să participe la concursuri, expoziții și show-uri canine dedicate raselor respective.

În final, fiecare are posibilitatea de a alege după cum dorește, atât timp cât sunt respectate toate normele legale. Totuși, la nivel social, este încurajată adopția de câini din adăposturi sau de pe stradă, un gest empatic și altruist cu un impact major, care este recomandat să fie realizat de cât mai multe persoane.

În orice caz, important este ca omul să înțeleagă că un câine este un prieten adevărat, dar și o responsabilitate asumată pe toată durata vieții acestuia.(Foto: canva.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.