Acasă STIL DE VIATA

Vegan, vegetarian și la copil? | Părinții renunță la carne

231
Și copilul vegan, vegetarian când părinții renunță la carne

Cu sau fără carne? Vegan sau vegetarian? Când vine vorba de nutriția optimă a copiilor, experții recomandă așa-numita mâncare mixtă: de două ori pe săptămână se poate servi carne sau pește, plus multe legume și fructe

În foarte multe cazuri părinții care au trecut la mâncare vegan, permit copiilor să mănânce ceea ce doresc, fără să le impună regimul vegetarian. Aceasta însă nu este o regulă, din contră.

Sunt și părinți care au convingerea că stilul lor de viață, în ceea ce privește hrana, tebuie aplicat și copiilor. Acest comportament se găsește mai des la vegani. Mai mult decât atât, aceștia din urmă promovează convingerea vegană precum o religie, pozând într-o acțiune misionară.

Am încercat să aflăm din articolele apărute în ultima vreme care este părerea nutriționiștilor, a celor care se ocupă de cercetarea acestor aspecte.

Ar trebui ca părinții să le ofere copiilor libertatea de a alege ce să mănânce sau este mai bine să le pregătească ceea ce mănâncă ei? Ce se întâmplă dacă adolescentul familiei decide să treacă la vegan de acum încolo – îl susținem sau din contră, îi interzicem? Este sănătos pentru copii să nu mănânce carne deloc? Iată câteva întrebări la care am încercat să găsim răspuns.

Ar trebui lăsați copii să decidă ce să mănânce?

Decizia sună bine dar, nu ar trebui lăsată complet la nivelul copiilor, este de părere Dr. Albert Wunsch, unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu. Acesta este de părere că decizia, ar trebui luată cu grijă.

Este important ca părinții să restrângă cât mai mult cadrul de negociere, atunci când vine vorba de alimente. De exemplu, în meniul de azi avem mâncare cu legume sau cartofi dulci, copți, cu salată – Copilul ar avea de ales între sănătos și sănătos. Bineînțeles că meniul poate fi variat și cu carne.

Cum ar trebui să procedeze părinții (vegani) în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 8 ani?

În acest caz specialistul este de părere că părinții copiilor mici ar trebui să facă o ofertă nutrițională clasică, adică mâncare mixtă. Chiar dacă au trecut și ei la mâncare vegană, o ofertă mică de carne poate fi inclusă și în acest caz. Este important în cazul părinților, vegani sau vegetarieni, să clarifice simplu proveniența cărnii, tocmai pentru a-i familiariza pe copii cu modul lor de gândire.

Ce facem dacă adolescentul familiei se decide pentru vegan, îl sprijinim activ sau din contra, îi interzicem?

Nici una, nici alta, este de părere specialistul. Nimic, în acest caz, nu poate fi interzis unui tânăr de 13 ani, o vârstă la care adolescentul vrea să ne arate că poate fi independent.

Totuși nu ar fi recomandabil un sprijin necondiționat. Părinții trebuie să informeze copilul despre ce este legat de această decizie, care sunt circumstanțele. De exemplu vizita la medic pentru analize regulate, să nu avem surpriza neplăcută a unor efecte secundare odată cu schimbarea alimentației, după care ar trebui lăsat să înerce.

Nutriția optimă la copii

Pediatrii recomandă, în general, carne sau pește de două ori pe săptămână, multe legume și fructe, iar din când în când pot fi incluse dulciuri. Acestea din urmă nu numai din motive sănătoase, ci și pentru că mâncarea înseamnă comunitate socială. Părinții ar trebui să se întrebe, de exemplu, ce fac cu un copil care la o zi de naștere este singurul care nu are voie să guste din tort.

În opinia profesorului Michael Melter, psiholog pentru copii și adolescenți la Clinica Universitară din Regensburg, alimentația vegană la copii „satisface o viziune asupra lumii, dar pune în pericol sănătatea copilului.” Melter este de părere că „nutriția vegană este o amenințare conștientă pentru bunăstarea copiilor.

O opinie asemănătoare am găsit și la Societatea Germană de Nutriție (DGE) care vede, în acest caz, o problemă cu furnizarea adecvată a unor nutrienți necesari copiilor. DGE recomandă, pentru copiii și adolescenții vegetarieni, o dietă echilibrată și variată cu lapte și ouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here