Acasă Nova TV

EDITORIAL Din Canada, Darius Secăşan (19) scrie; sunt mândru că pot să reprezint oraşul Mediaş, este o mandrie cu care traiesc din plin în fiecare zi

293

Darius Secasan Prezentăm astăzi, un „punct de vedere” al unui tânar de 19 ani aparţinând comunităţii româneşti din Kitchener, Ontario, Canada. Sabin Darius Secăşan, originar din Mediaş, studiază Cultura si Civilizatia, şi participă efectiv la diferite evenimente organizate in comunitatea românească de acolo. (facebook.com)

„Când românii din străinătate aleg să uite limba română nu este o decizie de a uita DOAR limba română, ci, pe lângă altele, cultură, istoria, un sens de patrie şi sute de tradiţii se pierd în proces.

Nu uitaţi doar o limbă, uitaţi o limbă latină, o limbă frumoasă, o limbă care ne ajută ca să invăţam alte limbi. Deşi românii care aleg să uite, nu mai sunt români la ,,inimă”, ci DOAR români; un titlu.

De multe ori mă doare când aud copii din comunitatea românească a noastră aici din Canada, cea mare și bogată în cultură, tradiţii, istorie și multe altele care reprezintă ţara noastră, care aleg să vorbească doar în engleză sau franceză sau orice altă limbă in tara lor respectivă; Oare există o rușine de a vorbi limba noastră? De ce alegem să vorbim în altă limbă când suntem între prietenii noștri români și nu vrem să vorbim limba română?

Haideţi să ne uitam la vecinii noştri sârbi, italieni, francezi, chiar și cei situați în orient (China, Japonia, Vietnam, India…); când ei iasă în public la o cafea, prăjitură (dacă mai alegem varianta asta pe lângă McDonalds și alte lucruri), o bere etc, vorbesc în limba lor maternă.

Haideţi să nu uităm limba noastră. Haideţi, cum zice în imnul nostru ,, să dăm dovezi în lume că-n aste mâini mai curge un sânge de roman”. A uita limba noastră română înseamnă să uitaţi o istorie de peste 2000 de ani, o cultură care nu este destul să fie explicată într-o viată, tradiţii din toate regiunile ale României. Aşă că, vă rog să nu uitati de unde aţi venit. Dacă în prezent sunteţi stabiliţi undeva în Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, sau undeva în Orient, nu contează; nu uitaţi de România, nu uitaţi să fiţi cetăţeni români, nu uitaţi de unde aţi plecat de unde aţi facut primul pas; nu de alta, dar fiecare dintre noi care am plecat din România, acuma suntem ,,ambasadori” pentru România și mai specific oraşele de unde am plecat.

Fiind mândru că sunt român, sunt mândru că pot să reprezint oraşul Mediaş din judeşul Sibiu. Este o mândrie cu care trşiesc din plin în fiecare zi.

Un român mândru.
Secăşan S.D.

2 COMENTARII

  1. Esti un OM deosebit.Ma bucur ca simti asa si ca o spui in gura mare.Daca ar fi printre noi mai multi care sa simta la fel ,sunt convinsa ca alta ar fii soarta acestei tari.Chiar avem motive sa fim mandri ca suntem romani.
    O medesanca de-a ta!

  2. Sabin suntem mandrii de tine,esti si ai fost totdeauna un om cu suflet mare,la fel ca si parinti tai,Diana si Radu.Sa nu uitati niciodata de unde ati plecat.Va imbratisam cu drag.Cecilia si familia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here