Acasă Nova TV

Colţu’ lui Alex – Florin Brătian, antrenorul cu voinţă de oţel

399

Îi place să coboare în iarbă pentru antrenament. Se simte în largul lui în mijlocul copiilor pe care îi iniţiază în tainele sportului cu balonul rotund. E o muncă grea, însă nu s-a gândit niciodată să renunţe. Într-un fel sportul e viaţa lui. A început cu skandenbergul, a ajuns printre cei mai buni, iar apoi a descoperit că îi place să antreneze copiii la fotbal. După cinci ani de muncă la Şcoala de Fotbal „Marius Baciu” culege deja roadele performanţei.Viaţa lui Florin Brătian se îmbină armonios cu sportul. În anul 2004 a terminat Colegiul Universitar din Sibiu, la profilul Educaţie fizică şi sport, specializarea „Măiestrie sportivă”. Atunci a primit practic şi titlul de antrenor. A urmat apoi studiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Ştiinţe, fiind licenţiat în educaţie fizică şi sport. În anul 2007 Marius Baciu şi-a deschis propria şcoală de fotbal. Fostul căpitan al Stelei l-a cooptat în echipa sa şi pe Florin Brătian, iar colaborarea durează şi în prezent. Să îi înveţi pe copii disciplina tactică, să vezi care sunt calităţile lor şi să le dezvolţi, să ai mereu grijă să nu le ceri prea mult, nu e lucru uşor. Florin Brătian ştie însă toate aceste lucruri, iar cu multă muncă au început să apară şi rezultate. Anul trecut, mai mulţi copii născuţi în 1998 şi 1999 s-au transferat la Universitatea Cluj şi Poli Timişoara, echipe mai puternice şi unde pot continua să facă performanţă.Florin Brătian a participat alături de grupele de copii pe care le pregăteşte la mai multe turnee naţionale. Au obţinut rezultate foarte bune, clasări pe podium sau chiar au câştigat competiţia. Pe lângă fotbal mai există însă şi un alt sport în viaţa lui Florin Brătian.Este vorba de skandenberg, pe care l-a practic cu succes şi a reuşit să urce pe podium la ambele braţe. Primul concurs la care a participat a fost în anul 2004, acolo unde l-a cunoscut pe Ion Oncescu. Au urmat antrenamente intense, multă muncă, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. La concursurile naţionale la care a participat s-a clasat mereu pe podium la categoria sa de greutate.

Carte de vizită

Antrenorul medieşean are deja o carte de vizită impresionantă. Cu grupa de copii născuţi în 1998 a câştigat Cupa Crăciunului organizată la Mediaş în anul 2009, în 2010 la Competiţia Hagi Danone a ocupat locul 1 pe judeţ şi locul 2 pe zonă. De asemenea în anul 2009 a câştigat un turneu internaţional în Spania, unde au participat 147 echipe din 7 ţări. Cu grupa de copii născuţi în anul 2001, Florin Brătian a câştigat diferite cupe şi turnee la Mediaş, Zalău, Brăila, Cluj-Napoca, Mureş, Focşani şi Deva. Ca şi practicant de skandenberg Florin Brătian s-a clasat al doilea la turneul de la Luduş din 2006, tot pe poziţia a doua a podiumului a urcat la Cupa Vâlcea un an mai târziu, iar la Campionatul naţional din 2008 desfăşurat la Bucureşti a cucerit bronzul la ambele braţe. Peste un an el a repetat performanţa însă doar la braţul drept.

Florin Brătian:

„Pentru mine sportul are o singură definiţie: INTELIGENŢĂ, EXPLOZIE, CONTROL, FORŢĂ şi bineînţeles multă muncă, seriozitate şi ambiţie.Aş putea spune că mă ghidez după un anumit principiu: destinul conduce o jumătate din viaţa fiecărui om, caracterul cealaltă jumătate”.

P.S. Acest material poate fi citit şi în Monitorul de Mediaş de vineri, 2 martie. Scopul pentru care l-am reluat ţine de dorinţa de a prezenta în continuare oameni de valoare pe care Mediaşul îi are.

Foto: arhiva personală Florin Brătian, Alex Pîntea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here