Acasă Nova TV

Colţu’ lui Alex – Judit Nagy, visul, ambiţia şi Olimpiada

65

Avea 15 ani, era doar un copil atunci când ochii i-au rămas fixaţi pe televizor. Atleta suedeză Carolina Kluft câştiga Olimpiada de la Atena la heptatlon. S-a hotărât pe loc. Va deveni şi ea atletă şi va concura în aceeaşi probă. Au urmat zile, săptămâni, luni, ani de antrenamente. Pentru orice sportiv antrenamentul este de bază, iar atunci când te pregăteşti pentru nu mai puţin de şapte probe diferite, antrenamentele îţi ocupă majoritatea timpului.Dacă un atlet obişnuit se pregăteşte pentru o singură probă, ea face acest lucru pentru şapte probe diferite, 100 metri garduri, săritura în înălţime şi în lungime, aruncarea suliţei şi a greutăţii, respectiv alergare pe distanţele de 200 şi 800 metri. Programul de antrenament pleacă de la ordinea probelor din concurs.În prima zi asta înseamnă pregătirea probelor tehnice, garduri, înălţime şi greutate, a doua zi pregătire fizică la lungime şi suliţă, a treia zi forţă, iar a patra zi alergare şi înot. Pe urmă tot ciclul se reia. Deşi poate părea greu de crezut Judit se antrenează zi de zi, având doar o singură săptămână efectivă de pauză într-un an. În luna august  2011, Judit a participat la Campionatele Naţionale de seniori şi tineret, probe combinate. A început cum nu se poate mai prost. A căzut în proba de 100 metri garduri, s-a ridicat însă şi a încheiat cursa.Judit a câştigat apoi proba de săritură în înălţime, a luat locul doi la aruncarea greutăţii, şi a urcat pe prima treaptă a podiumului la săritura în lungime şi la aruncarea suliţei. La final a câştigat titlul de campioană naţională. Era al treilea consecutiv în ultimii trei ani obţinut în aer liber. 2012 e anul Olimpiadei de la Londra. Pentru a ajunge însă acolo, Judit trebuie să obţină un barem de 6.150 puncte la unul dintre cele trei concursuri internaţionale care sunt programate anul viitor sau la grand-prix-ul României. Sportiva are nevoie însă şi un sprijin financiar care să-i asigure participarea la aceste concursuri.

Carte de vizită

Judit Nagy are în prezent dublă legitimare la Universitatea Cluj şi Clubul Sportiv Orient Mediaş. Sportiva în vârstă de 22 ani este componentă a Lotului Olimpic al României. Printre performanţele sale se numără trei titluri naţionale în aer liber, două în sală, şi un titlu de campioană balcanică.  Judit este studentă în anul 3 la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca. Înainte să practice atletismul, ea a jucat handbal.

Judit Nagy:

„Heptatlonul e o luptă cu tine însuţi. Vreau să-mi demonstrez că sunt capabilă. Participarea la Olimpiada de la Londra ar însemna o satisfacţie enormă pentru mine. S-ar împlini tot pentru ce am lucrat, ăsta e visul suprem. Au fost şi moment grele în care m-am gândit să renunţ. Când eşti accidentat şi total demoralizat, îţi vine să iei o pauză, să renunţi. Dar mereu am găsit puterea să continui şi de fapt, asta te învaţă sportul, să lupţi, să crezi că vei reuşi, să fii optimist şi încrezător”.

P.S.: Mediaşul are foarte mulţi oameni de valoare, iar în perioada următoare voi încerca să vi-i prezint aici.

Foto: Dan Mareş, Arhivă personală Judit Nagy, Alex Pîntea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here