Acasă Nova TV

Cel mai bogat român şi-a închis toate fabricile. „Nu mai fac nimic în ţara asta”

41

jDe patru zile, şi ultimele două combinate de îngrăşăminte din grupul InterAgro al lui Ioan Niculae au tras obloanele. Astfel, din peisajul industrial românesc producţia de îngrăşăminte aproape că nu mai există.Niciunul dintre combinatele de îngrăşăminte ale grupului Interagro nu mai funcţionează. Patru au fost închise deja şi 4000 de oameni au fost disponibilizaţi.

Acum şi Viromet Victoria şi Chemgas Slobozia şi-au oprit activitatea şi ar putea fi închise în curând lăsând alţi 2000 de angajaţi pe drumuri. Conducerea Interagro spune că de vină este politica guvernului.

Odată cu închiderea fabricilor lui Ioan Niculae, cel mai bogat român, dispare şi cel mai mare consumator de gaze din România, după populaţie. De precizat că Niculae a mai jucat, în trecut, cartea închiderii combinatelor şi trimiterii angajaţilor în şomaj pentru a obţine preţuri preferenţiale la gaz de la stat, scrie Economica.net.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care patronează de ani de zile « imperiul industrial » Interagro, a declarat pentru RFI că totul a pornit în 2013 când preţurile la gaze s-au dublat practic printr-o hotărâre de guvern care nu ar fi fost dictată de obligaţia României de a-şi alinia preţurile la cele europene. De atunci, industria « a gâfâit » şi a sperat că guvernul va înţelege semnalele de alarmă trase nu doar de Interagro. În aprilie însă şi în ciuda promisiunilor, un megawat a ajuns la 82 de dolari de la sondă, scumpire dublată de creşterea cu 34 la sută a transportului. Rezultatul a fost că pierderile au fost de ordinul a aproape 10 milioane de dolari pentru combinatele care au fost oprite pentru a nu merge în pagubă, explică Ioan Niculae.

Ultimele două fabrici din imperiul industrial al omului de afaceri Ioan Niculae şi-au încheiat activitatea în dată de 11 iulie, dimineaţa, Chemgas Slobozia şi Viromet Victoria, ultimele două fabrici de îngrăşăminte ce mai funcţionau, din cele şase deţinute de Niculae, au fost închise.

Toţi cei 6.000 de angajaţi ai fabricilor vor fi trimişi în şomaj.

„De 40 de ani, de când le-a făcut Ceauşescu, nu s-a mai întâmplat ca o industrie întreagă să nu meargă. Dar au reuşit actualii guvernanţi, care au promis că ajută industria, dar nu au făcut nimic. Au zis că liberalizează total de anul acesta piaţa de gaze, ceea ce Franţa va face de-abia din 2016, dar, chiar şi aşa, nu au făcut-o, au continuat să impună preţuri reglementate. Când ruşii aduc gaze în hub-ul de la Baumgarten cu 230 de dolari, iar Petrom şi Romgaz vând, prin directiva de stat, cu 290 de dolari, înseamnă că, din incompetenta sau rea intenţie, se doreşte distrugerea industriei chimice româneşti. Nu mai vreau să încep nimic în ţara asta, stau doar cu ce mai avem şi atât”, spune Niculae. Sursa:Actualitatea prahoveana

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.