Acasă Revista Presei

Ordonanța privind plafonarea prețurilor din energie a fost adoptată | Prețuri și modificări

514
noi reduceri la facturile de curent și gaze- plafonarea prețurilor din energie

Ordonanța privind plafonarea prețurilor din energie a fost adoptată. Toate măsurile au fost prelungite până pe 31 august 2023 și nu până în Martie 2023 cum se anunțase inițial.

Pentru consumatorii casnici prețurile plafonate rămân neschimbate, așa cum s-a anunțat încă din Martie a acestui an. Totuși a fost introdusă o modificare și anume că plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de ENERGIE ELECTRICĂ este: 

  • maxim 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus: clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
  • maxim 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus: clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh. Este vorba despre un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg.
  • maxim 1 leu/kWh, cu TVA inclus: pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.
  • maxim 1 leu/kWh, cu TVA inclus: pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în nomenclatorul serviciilor sociale.

Pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021. 

În ceea ce privește consumul realizat între 1 aprilie 2022 și 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de GAZE NATURALE este următorul:

  • maxim 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus: clienţi casnici
  • maxim 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus: clienţi noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.
Articolul precedent7.735 elevi din județ vor beneficia de o masă caldă la școală
Articolul următorFemeie lovită pe trecerea de pietoni pe strada Aurel Vlaicu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.