Acasă Revista Presei

Apele Române anunță situația rezervelor de apă în România | Caniculă extremă în Europa

230
Apele Române anunță situația rezervelor de apă în România

Administrația Națională Apele Române (ANAR) anunțat astăzi că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă. Resursele de apă trebuie folosite rațional, astfel încât să ajungă la toată lumea.

În principalele 40 de lacuri, există un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere față de perioada anterioară.  ANAR estimează că, până la sfârșitul lunii iulie se va menține un coeficient de umplere de peste 70%. În concluzie, lacurile asigură, la această oră, necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.

Pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 80 (cm) suficientă pentru funcționare.

Restricții la consumul de apă în țară

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțuri.

Debite sub minimul necesar

Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad.

În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6).

Europa de Vest se confruntă cu temperaturi sufocante marți, pe măsură ce valul de căldură feroce se extinde spre nord.

În Franța și Marea Britanie au fost emise avertismente de căldură extremă, în timp ce nordul Spaniei a înregistrat luni temperaturi de 43 de grade Celsius. Incendiile din Franța, Portugalia, Spania și Grecia au forțat mii de oameni să-și părăsească locuințele. Se așteaptă ca în Marea Britanie să fie cea mai fierbinte zi din toate timpurile, iar experții spun că anumite părți ale Franței se confruntă cu o „apocalipsă de căldură”, scrie Digi24.

Articolul precedentPieton rănit după ce o autoutilitară a rupt un cablu electric
Articolul următorPalatele copiilor și cluburile sportive școlare vor trece în subordinea autorităților locale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.