Acasă STIL DE VIATA

Mai mult de jumătate din totalul bugetelor locale în județul Sibiu se cheltuie pe iluminatul public

312
în județul Sibiu se cheltuie pe iluminatul public

Mai mult de jumătate din totalul bugetelor locale în județul Sibiu se cheltuie pe iluminatul public, se arată în studiul ”Cât ne costă lumina României” realizat de Savelectro.ro

Conform acestuia  64% din totalul bugetelor locale din județul Sibiu este destinat achitării facturilor pentru iluminatul public. Aproape jumătate din această sumă, respectiv 28,9%, reprezintă costuri pentru electricitate în clădirile administrative.

Studiul, publicat vineri 17 iunie prezintă și situația iluminatului pe străzile județului. Astfel, iluminatul stradal este acoperit în proporție de 97,8%, iar 36,1% este din surse de iluminare sunt becuri LED. Iluminatul public clasic mai acoperă încă 63,9%.

Reabilitarea iluminatului reprezintă un alt capitol al cercetării. În tot județul Sibiu, anul trecut, 23% din totalul primăriilor au depus proiecte. Doar una din șase primării a executat în 2021 lucrări de reabilitare a iluminatul. La nivel național media este de 1 din 3. Mai trebuie spus că primăriile care au investit în soluții de iluminat cu LED au avut o scădere a consumului în medie de 34%.

Comparativ cu media națională Sibiul cheltuie mai mult cu electricitatea. Dacă media județului este de 64% din totalul bugetelor locale, la nivel național media este doar 48,8%.

În România iluminatul public este de departe cel mai mare consumator de energie electrică, reprezentând 48,8% din totalul cheltuielilor cu electricitatea. Doar 90% din străzile și ulițele țării au iluminat stradal de orice fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.