Acasă Sibiu

Încă un focar de pestă porcină identificat în județul Sibiu

172

Încă un focar de pestă porcină identificat în județul Sibiu.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o gospodărie din localitatea Arpașu de Jos, comuna Arpașu de Jos, însumând un efectiv la zi, de 43 capete suine – porci grași si tineret, precum și identificarea unei gospodării de contact care deține un număr de 30 capete suine – porci grași și tineret, animale crescute în exploatație împreună cele din gospodăria în cauză.

Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de seturi organe prelevate de la un animal mort, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.

De la începutul anului, evoluează două focare PPA în județul Sibiu, primul fiind identificat la un fond cinegetic.

,,În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Arpașu de Jos, cu o  rază de 3 km, ce include localitatea Arpașu de Jos, din județul Sibiu, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Nou Român, Săsăuș, Șomartin, Cârța, Colun, Scoreiu, Sărata, Cârțișoara si Arpașu de Sus – din județul  Sibiu și a localităților: Victoria, Ucea, Ucea de Sus, Viștea, Viștea de Sus, Corbi și  Feldioara din județul Brașov.

In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine. Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Arpașu de Jos. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată” se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Sibiu.

Foto: arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here