Acasă Nova TV

Unde se va folosi certificatul verde (green pass) începând din 25 octombrie

3709
certificatul verde green pass

Ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila a explicat joi seara restricțiile pe care guvernul le pregătește și unde se va folosi certificatul verde (green pass).

Prezent joi seara la Digi24 ministrul a explicat că noile restricții pe care le pregătesc autoritățile vor fi evaluate după două trei săptămâni pentru a vedea eficiența pe care au avut-o și dacă este cumva nevoie de menținerea lor sau chiar de o înăsprire.

În afară de magazinele alimentare, de farmacii, unde evident trebuie păstrat accesul și pentru cei nevaccinați, pentru că este o vorba despre o necesitate zilnică, în toate celelalte instituții va fi cerut vizitatorilor certificatul verde, a spus Cseke.

El a precizat că este vorba și de instituții publice, și de administrația publică centrală și locală, dar și de sfera privată, unde probabil măsura va fi propusă pentru birouri, pentru firme care au mai mult de 50 de angajați.

Pentru salariați, pentru angajații din acea instituție, nu putem să propunem, pentru că aici trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba de dreptul constituțional la muncă”, a spus ministrul interimar al sănătății, precizând că este vorba despre „vizitatori”.

În cazul companiilor, recomandarea categorică a autorităților este să-și verifice angajații

„Această propunere se va regăsi sub formă de amendament la proiectul de lege pe care îl avem în Parlament, dar nu poate guvernul, prin hotărâre de guvern, astăzi fiind un guvern interimar, să facă acest lucru. Ar putea s-o facă un guvern care se formează”, a menționat Cseke Attila.

În cazul certificatului verde pentru personalul medical, sancționarea nu se poate face decât prin Parlament, pentru că guvernul este interimar, dar există deja inițiativa legislativă.

” … eu am propus și îmi asum, sunt texte foarte clare, amendă de la 50.000 de lei în sus pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat care nu are certificat verde. La recidivă, rămâne fără contract de muncă”, a spus Cseke Attila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here