Acasă Nova TV

CNCD: Certificatul verde nu e discriminatoriu | Drepturile și libertățile se pot limita

895
Certificatul verde discriminatoriu

Csaba Asztalosz, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declarat că certificatul verde nu este discriminatoriu.

Asztalos spune că drepturile și libertățile pot fi, din punct de vedere constituțional, limitate dacă există nevoia protejării sănătății publice.

Pe fond, articolul 53, alineatul 1 din Constituție spune că statul poate limita drepturi fundamentale și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Statul, când adoptă astfel de măsuri, își îndeplinește o obligație pozitivă constituțională, ia măsuri prin care protejează viața oamenilor. Iar dacă le ia cu acest scop și respectând anumite reguli de proporționalitate, aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale.

Nicio instituție nu poate contesta, nici măcar parlamentul, rezultatele cercetărilor științifice (…) dacă sunt în situații diferite, am obligația să aplic măsuri diferite și atunci nu sunt în situație de discriminare”, a declarat președintele CNCD la Digi24.

Singura problemă este că la același articol ”se arată foarte clar că drepturile fundamentale și libertățile omului pot fi limitate și enumeră condițiile în care pot fi limitate.

Prima condiție de formă este că aceste limitări trebuie să aibă loc, citez, numai prin lege.

Ceea ce se întâmplă în România, astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu în zona de HoReCa sau pentru accesul în instituții publice printr-un act administrativ, adică hotărâre de guvern, este nelegală. Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel. (….)

Marea problemă este că, în acest moment, România nu are o procedură rapidă de soluționare a acestor plângeri, așa cum anul trecut CCR a cerut Parlamentului să adopte o astfel de procedură”, a mai spus Csaba Asztalosz.

Practic Certificatul Verde nu îndeplinește o condiție de formă, nu de fond. De ce cere Constituția să se adopte aceste limitări prin lege? Pentru că o limitare este o situație de excepție și trebuie să existe garanții.

Parlamentul este legiuitorul nostru, adoptând o lege organică în acest caz oferă acele garanții. Parlamentul nostru, vedem, trebuia încă din iulie-august să adopte acest instrument ca să nu ajungem aici, a mai explicat președintele CNCD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.