Acasă Revista Presei

Concediile medicale tot mai greu de obţinut | S-a schimbat legea

1132
concediile medicale

Concediile medicale vor fi tot mai greu de obținut. Medicul de familie este obligat să acorde concedii medicale în etape – în baza unui plan de recuperare a capacităţii de muncă a pacientului.

Ministrul Sănătăţii a stabilit, printr-un ordin comun cu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, noi reguli de acordare a concediilor medicale şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate. 

Autorităţile au recurs la modificarea reglementărilor de acordare a acestor concedii medicale pentru a reduce cheltuielile, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De concedii medicale ar trebui să beneficieze doar acele persoane care au cu adevărat nevoie de ele, a adăugat aceasta, citată de Adevărul. 

Una dintre modificările importante este cea care vizează acordarea a 5 zile de concediu de carantină care se suportă din fondul de asigurări de sănătate. Românii care pleacă cu bună ştiinţă în zone cu risc COVID nu mai primesc decât cinci zile de concediu de carantină, faţă de 14 cât obţineau până acum.

O altă modificare vizează acordarea fracţionată a concediilor medicale care până la finalul lui iulie se acordau dintr-o singură bucată. Astfel, în cazul incapacităţii temporare de muncă, pentru boli banale, perioada de concediu medical se va acorda în două etape. Va exista o monitorizare a medicului curant care trebuie să constate necesitatea pentru fiecare episod din boala respectivă.

După expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, la fel ca şi până acum.

Citește mai mult pe Adevărul

Articolul precedentEșec la limită pentru Gaz Metan pe Arena Națională
Articolul următor3 localități din județul Sibiu rămân miercuri fără gaze naturale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.