Acasă Revista Presei

Noile reguli pentru tratarea pacienților COVID | Teste rapide, trimitere acasă, consultație telefonică, chestionar

1724
tratarea pacienților cu COVID

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care s-au stabilit noile reguli pentru tratarea pacienților COVID.

Ordinul se referă și la pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare. Ei nu vor mai fi internați, ci vor fi izolați la domiciliu, fiind monitorizați de la distanță de medicii de familie.

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului, iar pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni.

Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi declarați vindecați după 14 zile, fără un al doilea test și își vor putea relua activitățile obișnuite, cu purtarea măștii pentru încă 10 zile.

Acești pacienți, care nu vor mai ajunge în spitale decât în cazul înrăutățirii stării de sănătate sau dacă au factori de risc de agravare a bolii, nu vor fi evaluați prin analize de laborator sau radiografie pulmonară.

Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, prevede ordinul, conform G4Media.

Ordinul cuprinde și un chestionar pe care îl vor folosi medicii de familie pentru a monitoriza, de la distanță, starea pacienților care nu sunt internați, ci se află în izolare la domiciliu:

Numele și prenumele pacientului …………………………………………………………..

Data recoltării _ _ / _ _ / _ _ _ _

1. De câte zile ați fost confirmat (prin test RT-PCR)?
2. Prezentați simptome/semne de boală? DA/NU
3. Pe care dintre următoarele simptome/semne le aveți? (Se bifează cu DA toate cele prezente.)a) Respirație cu dificultate/senzație de lipsă de aer
b) Tuse intensă
c) Febră
d) Dureri de cap
e) Dureri musculare
f) Dureri în gât
g) Lipsa gustului
h) Lipsa mirosului
i) Diaree
j) Oboseală
4. Simptomatologia este mai accentuată față de zilele anterioare? DA/NU
5. Aveți și alte afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, cancer)? DA/NU
Semnătura medicului de familie

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:

  • pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare
  • pacienții simptomatici cu factori de risc – aceștia vor fi internați, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II care au în structură secții de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secții de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie vor fi monitorizați zilnic de direcțiile de sănătate publică.

Ministrul Sănătății a emis acest ordin în urma adoptării ordonanței de urgență prin care s-a dat posibilitatea tratării la domiciliu a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19. Ordonanța de urgență stabilește că medicii de familie vor încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar pentru fiecare caz monitorizat vor primi 105 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.