Acasă Nova TV

Alegeri Locale 2020 | Cum va decurge procesul de vot pe 27 septembrie

738
Alegeri Locale 2020

Alegerile Locale 2020 sunt programate pe 27 septembrie. Cum va decurge procesul de vot în contextul excepțional al pandemiei de coronavirus?

Șeful Autorității Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, a precizat într-un interviu pentru Agerpres, că alegătorul trebuie să își dea jos masca de protecție de două ori, în secția de votare.

La intrarea în secţia de votare

Cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator, purtând mască şi dezinfectându-se.

Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate. Îşi va elimina masca, pentru a fi identificat de către acesta.

Identificarea se va desfășura în două etape: operator şi preşedinte. De două ori va trebui să elimine masca.

Se semnează în lista electorală, se înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta.

Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare.

Vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi.

Va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Totodată se vor monta panouri despărţitoare faţă de alegători, în special acolo unde spaţiul nu este generos şi nu permite această păstrare a distanţei.

Încontinuu va fi efectuată o aerisire a spaţiilor în care se votează.

Președintele AEP este de părere că, dacă fiecare cetăţean va respecta regulile, timpul nu ar trebui să fie afectat pentru că nu sunt reguli foarte speciale. Este o dezinfectare normală, care se întâmplă pe întreg procesul electoral, o identificare de trei secunde, care s-a întâmplat de fiecare dată, identificarea în faţa operatorului de calculator.

Bolnavii de Covid vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari.

Cred că lucrurile se vor desfăşura în condiţii normale, media prezenței la urne va fi undeva la 50%, cum a fost şi în 2016, a declarat Florin Mituleţu-Buică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.