Acasă Revista Presei

Parlamentul a aprobat Proiectul care permite amânarea plății chiriilor

305
Proiectul care permite amânarea plății chiriilor

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi proiectul de lege care permite amânarea plății chiriilor.

Conform proiectului, scutirile de la plata chiriei se referă la perioada stării de urgenţă.

Amânarea, la cerere, de la plata chiriei se poate face la imobilele înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe pentru operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ şi persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă.

Locatarii, operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe,” se specifică în Proiectul adoptat astăzi în Parlamentul României.

Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor.

Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

Condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru cererea de plată către operatorul fiscal teritorial competent sunt:

  • chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020,
  • chiria este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie,
  • chiria este maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locaţie.

Cererea poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial.

Locatarii vor fi obligaţi să plătească chiriile lunare a căror plată a fost amânată, prin act adiţional între locator şi locatar organului fiscal teritorial competent care a plătit aceste chirii, eşalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

În cazul în care locatarii nu îşi îndeplinesc această obligaţie, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanţelor nerecuperate.

La votul electronic de la distanţă, proiectul a trecut cu 220 voturi pentru, 77 împotrivă şi 7 abţineri, scrie economica.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here