Acasă Revista Presei

Puteri sporite pentru Poliție | Lege promulgată

511
Puteri sporite pentru Poliție

Legea care conferă puteri sporite pentru Poliție a fost promulgată de președintele Iohannis. Noua lege va intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Conform actului normativ agenţii vor putea intra, fără mandat, într-o locuinţă doar pentru a salva o persoană aflată în pericol sau vor putea cere sprijinul populaţiei pentru prinderea unor infractori. De asemenea, cei care nu vor putea să se legitimeze pe stradă vor putea fi duşi de oamenii legii la Poliţie.

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor. (…) Poliţiştii pot să folosească în misiuni arme neletale, arme albe şi de foc„, scrie adevarul.ro.

Prin această lege se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul Poliţia, stai! – Nu te apropia!, continuă să se apropie de poliţist. „Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare” se mai mai arată în document.

O altă prevedere importantă de referă la dreptul poliţistului să conducă o persoană la sediul poliţiei atunci când nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia sau când există indicii credibile că aceasta pregăteşte sau a comis o faptă ilegală. Persoana condusă la secţie pentru identificare nu trebuie ţinută mai mult de opt ore, iar, ca element de noutate, aceasta poate cere sosirea imediată a unui avocat.

Citește mai mult pe

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.