Acasă Revista Presei

DECIZIE Cartela PrePay cu buletinul | Când intră în vigoare şi obligaţii pentru cei care au deja cartela

447
Cartela PrePay cu buletinul de la 1 ianuarie

Aşa cum era de aşteptat Guvernul României a decis printr-un act normativ interzicerea vânzării de cartele telefonice tip prepay, către persoanele care nu vor prezenta un act de identitate.

Prin actul normativ adoptat azi (n.r. marți, 27 august) se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobilă, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, care va beneficia de respectivele servicii. Cu alte cuvinte, cartelele PrePay vor fi furnizate doar după ce persoanele care le achiziţionează prezintă actele de identificare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020. 

Mai mult, cei care dețin sau au cumparat până la data mai sus menționată o cartelă telefonică prepay, vor fi nevoiți să transmită datele de identificare către operatorul de telefonie. Aceștia au la dispoziție opt luni de la intrarea în vigoare a legii. 

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptată marţi de către Executiv, cei care deţin deja cartele PrePay sau care le achiziţionează până la finalul anului au la dispoziţie 8 luni pentru a transmite datele de identificare.

În ceea ce priveşte utilizatorii care au deja prepay, inclusiv cei care achiziţionează o cartelă până la dată 31 decembrie 2019, aceştia vor avea 8 luni la dispoziţie, adică până la 1 septembrie 2020, pentru a transmite datele de identificare. În acest sens, furnizorii de telefonie mobilă, împreună cu autorităţile, vor iniţia campanii de informare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

La începutul lunii August, Raed Arafat a anunţat că din informaţiile STS în primele 6 luni ale acestui an, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni din anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here