Acasă Revista Presei

Modificări la noua lege a pensiilor | Toate amănuntele

638
Modificări la noua lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor a suferit o serie de modificări de ultim moment, chiar înainte de a fi adoptată de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Noua formă a legii pensiilor păstrează regulile privind valoarea de referinţă a punctului de pensie, dar şi majorarea acesteia, etapizat, începând cu 1 septembrie 2019.

Potrivit art.91 începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi (majoritatea se vor aplica din septembrie 2021, exceptând creşterea punctului de pensie din 2019 şi 2020), pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie pensia minimă, în funcţie de stagiul de cotizare realizat.   

Pensia minimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare realizat,

Astfel procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăşi procentul maxim de 75%. 

Pensia minimă se acordă pensionarilor în situaţia în care cuantumul pensiei, cuvenit sau aflat în plată, are o valoare mai mică decât cuantumul pensiei minime calculat mai sus. 

La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 86, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.168.  

Art.86. – (1) Valoarea punctului de referinţă prevăzută la art.85 alin.(1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25. 

(2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:   

  • a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei; 
  • b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;  
  • c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei. 

Citeste mai mult pe Adevarul

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here