Acasă Nova TV

Maestrul Emil Mureșan s-a stins | Dumnezeu să îl odihnească în pace!

1283

Maestrul Emil Mureșan s-a stins.

Mediașul a mai pierdut o personalitate marcantă. Artistul plastic medieșean Emil Mureșan a pierdut astăzi în jurul amiezii lupta cu viața, la puțin timp după ce a împlinit vârsta de 88 ani, dintre care 68 au fost petrecuţi în slujba artei.

Până nu demult, Emil Mureșan parcurgea oraşul cu bicicleta în fiecare zi. Cei care îl vedeau nu ar fi spus cu siguranță că e octogenar. Privirea sa parcă scruta mereu orizontul, căutând o nouă sursă de inspiraţie, un material pe care să îl prelucreze, o idee. Mereu jovial, mereu cu zâmbetul pe buze, așa a fost Emil Mureşan, omul care a ajuns cunoscut în plan internaţional datorită tablourilor realizate din pânză de păianjen, un veritabil promotor al Mediaşului, prin a cărui galerie de artă treceau anual sute sau poate chiar mii de turişti străini.


A iubit Mediașul, al cărui cetățean de onoare a fost și a trăit așa cum îi plăcea să spună pentru a le face medieșenilor câte o bucurie prin lucrările sale. ,,Toate lucrările pe care le-am executat şi expoziţiile foarte multe pe care le-am făcut, au fost pentru medieşenii mei în primul rând. Fiecare dintre noi ar trebui să îşi promoveze oraşul, să încerce să facă să se vorbească despre el. Eu aşa am gândit întotdeauna, nu m-am gândit din punct de vedere financiar, să câştig bani, nu m-a interesat treaba asta. Un oraş dacă are artişti, are scriitori, muzicieni, face mai mult decât toţi banii, înseamnă un venit cultural extraordinar” spunea Emil Mureșan într-un interviu acordat în anul 2016.

La sfârșitul lunii august a fost dezvelită ultima lucrare a acestuia, dedicată celor 750 ani de atestare documentară a Mediașului. Este vorba despre o sculptură care aduce în prim plan Turnul Trompeților, monument care simbolizează reperul cultural al parcursului orașului. Ceremonia de dezvelire a lucrării intitulate „Mediaș 750 – primii pași în cetate” a avut loc în holul Primăriei Mediaș. Lucrarea a fost realizată din inox, are aproape doi metri înălțime iar concepția i-a aparține în totalitate Maestrului Emil Mureșan. Tot atunci acesta a acordat și ultimul său interviu.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Banner EximTur

1 COMENTARIU

  1. Voi nu cititi articolele inainte de publicare?
    „a pierdut lupta cu viata…” ar fi fost bine, dar din pacate a pierdut lupta cu…moartea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here