Acasă Revista Presei

Realitatea, adevărata statistică | 92% dintre români au sub salariul mediu

304
salariul mediu

Ultimele cifre de la Institutul Naţional de Statistică spun că salariul mediu nominal brut a fost în aprilie de 4.512 lei adică 980 de euro.

În realitate însă 92% dintre români primesc sub salariul mediu, arată un studiu difuzat miercuri de PIAROM. Aproape jumătate nu au nici salariul minim pe economie, scrie Digi 24.

46% dintre români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 700 de euro reprezintă doar 16% din total, se arată într-un studiu privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii.

Cifrele vin să descrie un alt peisaj decât cel roz zugrăvit de Institutul Național de Statistică potrivit căruia salariu ”mediu” din România ar fi de 4.512. Cauza erorii este faptul că acea medie publicată de Statistică este puternic distorsionată de salariile mari luate în calcul la stabilirea mediei.

Cei mai mulţi români cu salariului minim se găsesc în Maramureș, cu peste 65%, Suceava, peste 64%, Vrancea cu 62%, Vaslui 61%, Harghita 60%.

Citeşte mai mult pe Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.