Acasă Revista Presei

Salariul minim creşte la 1 900 Lei | Contribuţiile şi impozitul pe venit scad

717
Creste salariul minim

Ministrul Muncii, Vasilescu, a declarat joi că salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 lei la 1.900 lei, începând cu 1 ianuarie 2018, odată cu mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Este vorba despre un proiect de Hotărâre de Guvern, în primă lectură, care prevede ca „salariul minim brut să crească la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale”.

În ciuda mutării contribuţiilor sociale la angajat şi angajatorii vor rămâne cu o taxă. Este vorba de aşa-zisa „taxă de solidaritate”, care este redenumită „contribuţia asigurătoare pentru muncă” şi care va fi de 2,25%, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa.

Totodată, contribuţiile sociale vor scădea cu doar 2 procente, faţă de 4 procente, cum era prevăzut iniţial. Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa spune că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.

Contribuţia care va fi virată la Pilonul II de pensii va scădea de la 5,1% la 3,7%, însă fără a fi afectată valoarea nominală din prezent.

Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole.

Avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei şi care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. Toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute”, a detaliat ministrul Finanţelor.

Pentru cei cu venituri din activităţi independente, CAS-ul se va calcula la nivelul salariului minim pe economie, a precizat ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Foto Agerpres

Articolul precedentPrezentarea oficială e echipei de conducere a Clubului Sportiv Municipal Mediaș
Articolul următorFirmele cu afaceri sub un milion de euro vor plăti impozit pe cifra de afaceri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.