Acasă Transilvania Online

Vremea a luat-o razna | De ce avem o vară atipică, cu ploi abundente şi vijelii

2173
ploi abundente Boian județul Sibiu

Ploile şi furtunile au făcut prăpăd în toată ţara în ultimele zile, iar meteorologii nu au veşti bune. În continuare, vremea se anunţă capricioasă, cu ploi abundente în mai toate regiunile ţării, avertizează specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Robert Manta, meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt cauzele vremii capricioase din această vară, cu ploi abundente și vijelii.

Este această vară una atipică din punct de vedere meteorologic?
Robert Manta: Este o vară foarte umedă, dar nu foarte departe de normalul termic. Într-adevăr, vremea este mai răcoroasă decât ar trebui. În mai mult de jumătate din zilele lunilor iunie şi iulie a plouat în cea mai mare parte a ţării. Au mai fost însă veri umede. Anul 2010 e cel mai bun exemplu.

De ce aceste fenomene meteo extreme?
Mai degrabă atipice. Din fericire, nu am avut manifestări foarte violente decât izolat. Cauza este masa de aer rece care a staţionat în zona central-estică a Europei, în timp ce pe partea de vest a continentului şi în zona câmpiei ruse au persistat unele mase de aer mai cald. De altfel, este atipic şi pentru aceste regiuni.

Va apărea şi seceta? Vor fi efecte negative asupra culturilor agricole?
Momentan, nu putem vorbi de secetă, ţinând cont de precipitaţiile de până acum. Dar dacă luna august va fi una foarte uscată, nu este exclus să apară şi seceta. Şansele însă sunt mici.

La ce trebuie să ne aşteptăm în continuare?
Vremea va continua să fie instabilă în majoritatea regiunilor, cu cantităţi mari de apă, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, chiar şi grindină. Încheiem luna iulie în aceeaşi notă.

Până miercuri, la ora 16.00, este în vigoare o avertizare cod galben emisă de hidrologi, care avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri ra pide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Conform hidrologilor, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş, Mureş, (judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega, Timiş, Bȃrzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş, Caraş Severin şi Gorj), Desnăţui, Jiu (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) şi Olt (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, Dolj şi Olt).

Nici pentru zona Mediaș situația nu se îmbunătățește. Prognoza meteo până pe 1 August indică cer variabil și condiții de ploaie în fiecare zi. În general maximele din această perioadă vor oscila între 25 – 28 de grade.

Articolul precedentBilanţul inundaţiilor din judeţ | 208 persoane evacuate la Boian
Articolul următorFOTO Inundaţie puternică în cartierul Târnăvioara din Copşa Mică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.