Acasă Revista Presei

Veseud, dintr-un sat aproape mort într-o destinaţie turistică

567
veseud 11

Veseud sau Zied, din germană, este o mică localitate săsească, amplasată pe Podişul Hârtibaciului, despre care se spune că a fost cu mulţi ani în urmă, datorită saşilor, un motor de dezvoltare în zonă.

Cum a devenit Veseud, un sat aproape abandonat, o destinaţie turistică? Răspunsul stă în dezvoltarea turismului şi în existenţa unei comunităţi puternice de saşi, care se reîntorc la casele lor, scrie adevarul.ro.

(…) Ajungem la Veseud11, o pensiune agroturistică despre care şi Direcţia Judeţeană de Cultură recunoştea recent într-un raport că a transformat satul dintr-o ruină într-o destinaţie turistică. O singură investiţie se pare că a fost suficientă ca satul să prindă viaţă, iar exemplul acesteia este servit şi pentru alte localităţi cu potenţial turistic care se sufocă în sărăcie, dar unde e extrem de necesar ca patrimoniul cultural să fie protejat.

veseud 11

Lucreţia Grenner, administrator la pensiune, ne povesteşte istoria casei – este o veritabilă construcţie săsească. Stăpânii acesteia au fost Michael şi Maria Theiss, ambii saşi. Casa este, se pare, din anul 1893, însă s-a păstrat şi o grindă pe care este indicat anul 1790.

Citeste articolul complet pe Adevărul

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here