Acasă Revista Presei

În dezbatere publică MODIFICĂRILE la Statutul Polițistului

215
STATUTUL POLIȚISTULUI

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică modificările la Statutul Polițistului. Ordonanța poate fi consultată pe pagina de internet a M.A.I.

Principalele modificări aduse la Statutul Polițistului se referă la descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale și reglementarea situaţiilor care facilitau pensionarea în jurul vârstei de 40 de ani. Totodată introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare. De asemenea, se stabileşte un mecanism pentru eliberarea din funcţii de conducere a poliţiştilor cu deficienţe în îndeplinirea atribuţiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii.

Conform unei informări de presă, modificările au la bază două considerente, respectiv deficitul de personal înregistrat la nivelul MAI, precum și nevoia de a corecta, de îndată, anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstituționale. Dacă acestea nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecție în vederea organizării concursurilor din minister.

Aceasta situație afectează derularea măsurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, în condițiile în care acesta reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituția.

Printre alte aspecte de interes pentru polițiști, care se regăsesc în actul normativ supus dezbaterii publice, se numără descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, dar și introducerea posibilității decontării asistenței juridice și asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.

De asemenea, se instituie o reglementare prin care polițiștii pot fi puși la dispoziție pe timpul cercetării prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp în care li se rezervă postul și beneficiază, integral, de drepturile bănești.

Această măsură elimină posibilitatea ca polițiștii să influențeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor.

De asemenea, pentru agenții care trec în corpul ofițerilor se elimină obligativitatea parcurgerii unei perioade de probă întrucât, în cazul acestora, nu este vorba despre o inițiere în carieră, ci doar despre o schimbare a corpului profesional.

În același timp, se valorifică vechimea în MAI, la acordarea gradelor profesionale cu ocazia trecerii agenților de poliție în corpul ofițerilor de poliție, pe baza unor stagii stabilite concret în cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice.

Un alt aspect important abordat este limitarea numărului de cazuri în care se poate cere pensionarea anticipată, chiar în jurul vârstei de 40 de ani. Este necesar să fie eliminat riscul de a transforma mecanismele actuale „în oportunități de încetare a raporturilor de serviciu și accesare a dreptului la pensie anticipată/anticipată parțială, în cazul polițiștilor care nu îndeplinesc vârsta standard de pensionare pentru a beneficia de pensia de serviciu (completă), precum și riscul real la adresa măsurilor de recuperare a deficitului de personal adoptate de Ministerul Afacerilor Interne, cu consecința limitării unor situații cu impact negativ major în plan social și deopotrivă, în rândul personalului în activitate” se arată în nota de fundamentare.

Nu în ultimul rând, se stabilește un mecanism pentru eliberarea din funcții de conducere a polițiștilor cu deficiențe în îndeplinirea atribuțiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii, precum modul de organizare și planificare a activităților, oportunitatea și operativitatea deciziilor, exercitarea autorității manageriale, realizarea unui climat optim de muncă, receptivitatea la inițiativele personalului, motivarea subordonaților și capacitatea de relaționare.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI: www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here