Acasă Nova TV

ANALIZĂ De ce am ajuns să importăm legume pe care le cultivăm şi noi

48

importam legume  Recoltele de roşii, ardei, cartofi, ceapă, rădăcinoase şi alte plante autohtone nu pot fi conservate din cauza lipsei depozitelor, astfel că trebuie vândute rapid. Ulterior, necesarul pentru consumul intern se acoperă din import.

„Am ajuns să importăm ţelină, este strigător la cer!“, a exclamat un lider patronal din agricultură. Tot el a explicat şi cauza acestui fenomen, care chiar că e ruşinos pentru o ţară agrară ca România: lipsa capacităţilor de depozitare şi conservare a produselor agricole.

Într-adevăr, statisticile Ministerului Economiei arată că România a importat peste 18.000 de tone de legume, care valorează 18,1 milioane de euro, numai în primele patru luni din acest an. Este vorba despre roşii, castraveţi, ardei, ceapă, usturoi, cartofi, ţelină, morcovi etc. – legume pe care le cultivă şi românii atât în regim de producţie intensivă, pe ogoare, cât şi în propriile gospodării.

Starea încă primitivă a infrastructurii agricole, dublată de incapacitatea de depozitare, provoacă pierderi masive din producţie. „În cele mai multe cazuri, ştiind că nu au unde să depoziteze, mulţi cultivatori lasă legumele în câmp să se strice. În jur de 25% din producţie se pierde astfel şi, în acelaşi timp, hipermarketurile sunt pline de importuri. Toate acestea se întâmplă pentru că, după Revoluţie, depozitele şi silozurile – care erau mai mult decât suficiente ca număr şi capacitate – au fost devastate“, a explicat pentru „Adevărul” Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Pe lângă legume dintre cele mai răspândite în agricultura autohtonă, România mai importă porumb, grâu, brânză, lapte, smântână, porci vii, zahăr, lână şi chiar ciuperci. (Sursa: Adevărul)

Articolul precedentCaravana TIFF, de astăzi în Piaţa Corneliu Coposu | VEZI amănunte
Articolul următor12 aditivi şi conservanţi în berea cu arome | Puține fructe, multe E-uri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.