Acasă Nova TV

Sașii, ”vânduți” la bucată pentru datoriile externe ale României

29

 Sașii, ”vânduți” la bucată  40000 de mărci germane, cea mai mare sumă plătită pentru ”cumpărarea” unui etnic german din România.

Negocieri secrete, purtate cu fosta Securitate. Conturi din Elveția, trocuri cu spioni reținuți. Liste cu mii de etnici germani, care puteau părăsi România. Câteva din detaliile celor câțiva zeci de ani,  în care s-a derulat operațiunea secretă prin care Republica Federală Germană plătea bani Republicii Socialiste România pentru eliberarea vizelor de plecare definitivă a etnicilor germani. A vorbit despre acest lucru, la Sibiu, Heinz-Günter Hüsch, avocatul care din 1968 și până în 1989, a reprezentat RFG în negocierile cu România.

”În februarie 1968, am venit la București, la Hotelul Lido, dar nimeni nu voia să vorbească cu mine. Nu aveau prea mare respect pentru un jurist german. Le-am spus că a doua zi am avion la opt și jumătate și pot pleca imediat. Peste noapte s-au răzgândit”, povestește Heinz-Günter Hüsch, despre momentul în care a început colaborarea cu reprezentanții Securității din România.

Articol complet:  Aici     Foto: Turnul Sfatului

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here