Acasă Nova TV

Începe Săptămâna Mare – superstiţii din popor ca să ne meargă bine

29
Începe Săptămâna Mare  Creştinii intră de atăzi în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, la sfârşitul căreia sărbătoresc Învierea Domnului. Vechile credinţe populare spun că trebuie să respectăm o serie de obiceiuri, pentru a ne merge bine. Cine moare în această perioadă se spune că merge în Iad, pentru că “Raiul este închis”.
În săptămâna mare “nu se lucrează prea greu” şi se spune că acei care mor merg în Iad, pentru că “Raiul este închis”. Potrivit www.muzeulastra.ro, marţi, pe 30 mai, în ajunul Armindenilor, femeile nu lucrează, ca apărare de vifor şi grindină; în unele părţi, se alungă strigoii din case. “Marţea seacă” se ţine să nu sece grânele, laptele şi să nu sărăcească oamenii.
Ziua de 1 mai, Armindenii sau Ziua Pelinului, se serbează pentru odihna pământului, ca să rodească, să nu bată grindina, să nu fie dăunători, să fie vitele sănătoase, vinul bun, oamenii sănătoşi. Dimineaţa oamenii se spală cu rouă să fie sănătoşi, se pun ramuri verzi la porţi, pentru noroc şi belşug. La casele cu fete se pun puieţi de mesteceni în faţa porţii, nu se înjugă vitele, nu se lucrează la câmp ca recolta să nu fie distrusă de grindină, cenuşa se aruncă pe straturi pentru a fi fertile.
Articol complet: Aici     Foto: Adevărul Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here