Pentru că piața elenă era principala lor destinație externă, înainte de Sărbătorile Pascale, proprietarii de oi din Sibiu spun că vor avea probleme mari anul acesta. Ca să-și acopere pierderile, oierii ar trebui să crească prețul cu mai mult de 25 de procente, ceea ce nu vor face, ca să nu fie nevoiţi să arunce carnea de pe tarabe.
Pentru că Paștile sunt, anul acesta, destul de târziu, mieii au avut timp berechet să treacă de 20-25 de kilograme. Un miel în viu costă în jur de 200-250 de lei.
Chiar dacă preţurile sunt comparative cu cele din anii trecuţi, vânzarea este slabă. Grecii erau principalii clienți ai ciobanilor din Mărginimea Sibiului, însă, anul acesta, cererea de pe piața elenă este aproape inexistentă. „De Paști, grecii o să mănânce anul acesta varză cu curechi, pentru că n-o să-și permită să cumpere carnea de miel. Deci cererea este foarte scăzută, la ora aceasta, și pe piața europeană”, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine, Marcel Andrei.
Oierii se plâng că nici în Turcia nu mai pot exporta, pentru că există un blocaj în comunicarea dintre ministerele de agricultură ale celor două țări.
Articol complet: Aici Foto: Turnul Sfatului