Acasă Nova TV

Alegeri locale și europarlamentare 2024 | Incidente raportate de BEJ Sibiu în județ

2224
Alegeri Locale 2020 ALEGERILE LOCALE

Alegeri locale și europarlamentare 2024 | Incidente raportate de BEJ Sibiu în județ.

Ora 9:00

La secția de votare numărul 266 din localitatea Cristian a fost suspendat procesul electoral întrucât s-a produs o eroare la înmânarea buletinelor de vot (s-au acordat mai multe Buletine pentru primar unui cetățean).

Remedierea situației a avut loc prompt, s-a întocmit un proces verbal de către președintele secției de votare pentru consemnarea situației apoi procesul electoral a fost reluat în condiții normale.

Ora 10:30

BEJ Sibiu a fost informat de către IPJ despre următoarele situații:

  • Sesizare Ighișu Nou continuare campanie electorala, prin faptul că nu a fost îndepărtat un afiș electoral. Sesizarea nu s-a confirmat după verificări.
  • Brateiu, Secția de votare 252, prin IJJ Sibiu, am fost sesizați ca in proximitatea secției de votare sunt persoane care influențează cetățenii de etnie rromă să nu voteze.
  • Secția 105 – Sibiu: Președintele secției de votare numărul 105 a sesizat polițistul aflat in paza secției de votare despre faptul că a constatat lipsa unei ștampile cu mențiunea votat. A fost transmis echipei de incidente.
Ora 13:30

„Astăzi, până la ora 12.30, la nivelul întregului județ, au fost semnalate 24 de incidente sau fapte ilegale în context electoral. Dintre acestea, 15 nu s-au confirmat, iar 5 sunt în curs de verificare, în 4 cazuri fiind aplicate măsuri legale în consecință. Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 de lei.

De asemenea, a fost înregistrat un dosar penal pentru furt, după ce, în jurul orei 09.20, s-a sesizat lipsa unei ștampile de vot dintr-o secție de votare din municipiul Sibiu. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constat că un sibian, în vârstă de 72 de ani, ar fi uitat să predea ștampila după vot, revenind în secția de votare cu ștampila în jurul orei 10.30. Cele mai frecvente sesizări au vizat aspecte legate de continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinului de vot și fapte de corupere a alegătorilor.

12 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, cu drept de vot, au solicitat exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei mobile, procesul fiind finalizat fără incidente. Până la acest moment, au fost centralizate 1.692 de solicitări de urnă mobilă.

Totodată, pe raza județului sunt organizate mai multe filtre rutiere, cu scopul de a verifica transportul de persoane, în contextul electoral, pentru depistarea persoanelor care încalcă prevederile legale, precum și pentru fluidizarea traficului rutier” se arată într-o informare a Centrului de comunicare județean Sibiu.

Ora 15

„Astăzi, până la ora 15.00, la nivelul întregului județ au fost semnalate 35 de sesizări în legătură cu procesul electoral, dintre care 20 nu s-au confirmat în urma verificărilor, 6 au fost soluționate, iar 9 se află în curs de soluționare. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 de lei și au fost întocmite trei dosare penale.

Este vorba despre un dosar penal pentru furt, după ce, în jurul orei 09.20, s-a sesizat lipsa unei ștampile de vot dintr-o secție de votare din municipiul Sibiu. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constat că un sibian, în vârstă de 72 de ani, ar fi uitat să predea ștampila după vot, revenind în secția de votare cu ștampila în jurul orei 10.30.

Un al doilea dosar penal a fost deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în urma unui apel 112, în care un alegător a sesizat faptul că în momentul în care a primit de la membrii comisiei de votare buletinul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, a constatat că acesta avea deja aplicată ștampila cu inscripția „votat” pe una dintre formațiunile politice. Alegătorului i-a fost înmânat un alt buletin de vot pentru a-și exprima opțiunea.

Al treilea dosar penal vizează săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, după ce prin apel 112, locțiitorul președintelui unui circumscripții electorale a sesizat faptul că este posibil ca în urnele unei secții de votare să fi fost introduse de anumite persoane mai multe buletine de vot. Polițiștii, în urma verificărilor efectuate, la inventarierea tuturor buletinelor de vot existente în secția de votare au stabilit că primii trei votanți, din eroare, au primit de la membrii sectiei de votare mai multe exemplare din buletinele de vot pe care le-au introdus în urna de de vot.

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost legitimate 388 de persoane, au fost verificate 296 de vehicule și au fost aplicate 49 de sancțiuni contravenționale” se arată în informare Centrului de comunicare județean Sibiu.

Ora 19

„Până la ora 18.30, la nivelul judeţului Sibiu, procesul electoral s-a desfășurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică. De la începutul procesului electoral, structurile Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Sibiu au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

Au fost semnalate 41 de sesizări în legătură cu procesul electoral, dintre care 20 nu s-au confirmat în urma verificărilor, 16 au fost soluționate, iar 5 se află în curs de soluționare. Toate sesizările cu caracter electoral sunt gestionate corespunzător și echidistant. În ultimele 3 ore, în contextul electoral, au fost înregistrate 3 dosare penale privind incidente electorale, după cum urmează:

Un dosar penal vizează săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor. În comuna Brădeni, un localnic i-ar fi oferit o sumă de bani unei alegătoare pentru a vota un anumit candidat. Un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului urnei de vot a fost deschis de către polițiști după ce, la o secție de votare din localitatea Alma, echipa de jandarmi care gestionează votarea cu urna mobilă a constatat că președintele secției se deplasase anterior, fără însoțirea forțelor de ordine, la persoanele care solicitaseră să-și exprime votul cu ajutorul urnei mobile.

Ca urmare a suspiciunii rezonabile că anumite persoane din municipiul Mediaș ar fi încercat să convingă alegătorii să susțină cu ocazia alegerilor o formațiune politică, s-a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de coruperea alegătorilor și violarea confidențialității votului. De asemenea, au fost constatate 11 contravenții, în toate cazurile fiind luate măsuri conform legislației în vigoare” se arată în informarea Centrului de comunicare județean Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.