Acasă Sport

Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile

221
Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile

Cei mai buni fotbaliști din toate timpurile

Când se vorbește despre un top format din cei mai buni jucători de fotbal, părerile sunt mereu împărțite și este normal să fie așa. Fotbalul este creat pentru spectacol și discuțiile în contradictoriu fac parte din esența sa. Totuși, scopul acestui articol nu este să creeze dezbateri interminabile, ci doar să amintească o mică parte din sumedenia de fotbaliști care au avut o influență puternică asupra sportului rege.

Cifrele și statisticile au cu siguranță un rol important în sport, însă frumusețea și impactul pe care fotbalul îl are la nivel global este mai presus de cifre. Fiecare pasionat de fotbal are propriul favorit și în unele cazuri poate să fie un jucător care nu a strălucit sau a făcut-o doar pentru o  scurtă perioadă de timp. De aceea, alcătuirea unui top este o misiune grea, poate chiar controversată, pe care caut să o evit.

Pele (Edson Arantes do Nascimento) 

Pele a jucat între 1956 și 1977 și a schimbat fața fotbalului, astfel, la finalul anilor 90, brazilianul a fost desemnat, alături de Maradona, unul dintre cei doi câștigători ai premiului FIFA Player of the Century. Pe lângă fazele memorabile, palmaresul său include trei Cupe Mondiale (1958, 1962 și 1970), 11 trofee, naționale și internaționale, cu Santos și un titlu în SUA, la finalul carierei, alături de New York Cosmos.

Diego Maradona  

Fiind foarte îndrăgit de fani, în special în Italia și în țara sa natală, Maradona împarte datorită votului publicului distincția FIFA Player of the Century cu Pele. Însă, acest aspect este mai puțin relevant pentru că, deși controversat, argentinianul și-a pus pe deplin amprenta asupra fotbalului. Palmaresul său include o Cupă Mondială (1986), două titluri de campion, o Cupa Italiei și o Cupa UEFA, alături de Napoli, respectiv o Cupa Spaniei, obținută în scurta perioadă de timp petrecută la Barcelona.

Lionel Messi  

Încă în activitate și cu 7 trofee Balonul de Aur câștigate, Messi nu are nevoie de foarte multă prezentare. Argentinianul a scris istorie în tricoul Barcelonei, în care a înscris peste 670 de goluri și a câștigat 35 de trofee, printre care 4 trofee UEFA Champions League și 8 titluri ale Spaniei.

Cu naționala țării sale, Messi nu a reușit să câștige, cel puțin până în acest moment, nicio Cupă Mondială, deși a fost foarte aproape în 2014, când a jucat finala. Totuși, în 2021, a reușit o mică validare și în competițiile interțări la nivel de seniori, câștigând COPA America, după o finală în fața marii rivale, Brazilia.

Cristiano Ronaldo  

Deși, în prezent, nu traversează o perioadă grozavă în carieră, Cristiano Ronaldo are cu siguranță un loc printre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Portughezul, un sportiv cu o etică a muncii cu adevărat impresionantă, are în vitrina de trofee 5 Baloane de Aur. De-a lungul carierei, portughezul a jucat pentru Sporting Lisabona, Manchester United, Real Madrid și Juventus Torino.

Cu aceste echipe a câștigat 33 de trofee, printre care 5 trofee UEFA Champions League (dintre care 4 alături de Real Madrid), 3 campionate în Anglia, 2 campionate în Italia și 2 campionate în Spania. Similar cu Messi, Ronaldo nu a reușit să câștige Cupa Mondială cu naționala țării sale, dar a reușit să își treacă în cont o medalie de aur la Campionatul European din 2016.

Ronaldo Nazario

Cunoscut sub denumirea simplă de Ronaldo sau „El Fenomeno”, atacantul a adus multe zâmbete pasionaților de fotbal. În ciuda unei cariere, din păcate, măcinate de accidentări, brazilianul a intrat în istoria fotbalului și acest lucru nu doar pentru cele 2 Cupe Mondiale și 2 Baloane de Aur câștigate. Ronaldo a fost atât de special încât a jucat pentru Barcelona și Real Madrid, fără să fie blamat de fanii formațiilor, cunoscuți pentru faptul că duc rivalitatea dintre cluburi la extrem.  

Paolo Maldini

Simbolul lui AC Milan și chiar al naționalei Italiei, Paolo Cesare Maldini nu poate să nu fie menționat într-o discuție despre cei mai buni fotbaliști ai tuturor timpurilor. Fundașul a adunat peste 900 de apariții în echipamentul rossonerilor și a strâns 126 de selecții în „Squadra Azzurra”. Astfel, vitrina sa de trofee conține tot ceea ce conține și vitrina clubul AC Milan în perioada 1984-2009.

Gheorghe Hagi

Talentul lui Gheorghe Hagi, supranumit și „Regele”, este recunoscut la scară largă, pe plan internațional. Recent, celebra revistă FourFourTwo a realizat un clasament al celor mai influenți 100 de fotbaliști din istoria fotbalului și l-a inclus și pe fotbalistul român în această listă plină de nume grele, precum cele menționate mai sus.

Deși este unul dintre puținii fotbaliști care au trecut pe la Barcelona și Real Madrid, Hagi și-a atins adevăratul potențial la Galatasaray, grupare alături de care a câștigat Cupa UEFA și SuperCupa Europei. În mod evident, fotbalistul cu numărul 10 s-a remarcat și alături de naționala României, fiind un adevărat lider al „Generației de Aur”.

Cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile

De-a lungul timpului, mai mulți fotbaliști și echipe din țara noastră au reușit să iasă în evidențiază pe scena internațională. Fie că s-au evidențiat la echipele de club sau chiar la echipa națională, lista cu cei mai buni fotbaliști români, chiar dacă îl excludem pe Hagi, este una destul de consistentă, greu de cuprins integral. Totuși, câteva nume din istoria mai recentă, merită pe deplin menționate:

  • Gheorghe Popescu;
  • Cristian Chivu;
  • Adrian Mutu;
  • Dan Petrescu;
  • Adrian Ilie;
  • Miodrag Belodedic;
  • Helmuth Duckadam;
  • Marius Lăcătuș.

Niciun fotbalist român nu a câștigat Balonul de Aur, dar țara noastră a avut de-a lungul timpului câțiva jucători care au intrat în lupta pentru trofeul care se acordă celui mai bun jucător din lume în anul respectiv, precum: Gheorghe Hagi, Dumitru Macri, Florea Dumitrache, Cornel Dinu, Dudu Georgescu, Miodrag Belodedic, Helmuth Duckadam, Silviu Lung, Costică Ștefănescu, Florea Dumitrache și Rodion Cămătaru. Cum era de așteptat, Hagi a fost cel mai aproape de trofeu. În 1994, perioadă în care juca la Barcelona, fotbalistul român a terminat pe locul 4, cu 68 de puncte, peste jucători precum Jurgen Klinsmann, Thomas Ravelli, Jari Litmanen, Marcel Dessailly sau Eric Cantona. În acel an, mult râvnitul trofeu a fost câștigat de bulgarul Hristo Stoichkov, coechipier lui Hagi de la Barcelona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.