Acasă Revista Presei

Decizie CCR privind extinderea interceptărilor SRI și amplasarea de echipamente 5G pe spații verzi

202
extinderea interceptărilor SRI și amplasarea de echipamente 5G pe spații verzi

​Extinderea interceptărilor SRI la conținutul criptat și amplasarea de echipamente 5G pe spații verzi sunt prevederi neconstituționale.

Curtea Consituțională (CCR) a admis miercuri sesizarea USR cu privire la prevederea din Codul comunicațiilor electronice prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP ar fi fost obligați să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale.

Judecătorii s-au pronunțat miercuri asupra sesizărilor de neconstituționalitate făcute nu doar de USR, ci și de Avocatul Poporului. CCR menționează că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, dar numai anumite obiecții de neconstituționalitate au fost admise, scrie Hotnews.

Extinderea interceptărilor SRI la conținutul criptat

În motivarea deciziei se arată că obligația instituită în sarcina furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice de a furniza ”informațiile reținute sau stocate” organelor de urmărire penală sau organelor cu atribuții în domeniul securității naționale, nu au caracter previzibil, iar proporționalitatea măsurii nu este asigurată prin reglementarea unor garanții corespunzătoare, cu respectarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituție.

Lipsa garanțiilor deschide posibilitatea unor abuzuri în activitatea de reţinere și stocare a datelor, cu riscul afectării dreptului la viaţă intimă, familială și privată a persoanei, a secretului corespondenţei şi a libertăţii de exprimare (…).

În ceea ce privește echipamentele 5G

Curtea a reţinut că ”atât prin conţinutul lor normativ lacunar sub aspectul stabilirii unor minime cerinţe obligatorii sau a unor criterii obiective pentru aprobarea amplasării elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii rețelelor de comunicații electronice pe spațiile verzi situate în intravilan, cât și prin faptul că reprezintă derogări de la regimul juridic aplicabil spațiilor verzi care instituie interdicții absolute în acest domeniu, sunt apte să afecteze exercitarea în condiţii de normalitate a dreptului la ocrotirea sănătății și a dreptului la un mediu sănătos.

Curtea a constatat că măsura dispusă nu este necesară, adecvată și nici proporţională, amplasarea elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii rețelelor de comunicații electronice pe spațiile verzi situate în intravilan având un caracter excesiv, de natură a afecta drepturile protejate constituțional de art.34 și art.35 din Legea fundamentală”.

Articolul precedentKatalin Novák noul președinte al Ungariei vizitează Alba Iulia
Articolul următorA fost semnat contractul pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din Ighișu Nou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.