Acasă Nova TV

Teamă de radiații nucleare din Ucraina | Medieșenii cer iod din farmacii

3010
COVID zona Mediaș

Medieșenii cer iod din farmacii.

Teama de eventuala creștere a radiațiilor din Ucraina, a făcut ca în ultimele zile atât în municipiul Mediaș cât și în municipiul Sibiu, farmaciile să se confrunte cu o cerere ridicată de iodură de potasiu.

Farmaciștii medieșeni confirmă faptul că există cereri, dar spun că recomandarea lor este aceea de a se consulta medicul de familie. De asemenea, explică faptul că iodul nu trebuie luat decât în cazul expunerii și în niciun caz nu se administrează preventiv.

Tabletele de iodură de potasiu sunt menite să protejeze glanda tiroidă de absorbția radiațiilor radioactive, a explicat pentru Der Standard, Franz Kainberger, profesor de radiologie la MedUni Vienna.

„Glanda tiroidă are nevoie de iod ca substanță de bază pentru producerea hormonilor tiroidieni și este ingerată prin alimente. Într-un accident nuclear se poate elibera iod radioactiv, este asemănător din punct de vedere chimic și biologic cu cel neradioactiv, organismul nu îl poate deosebi, de aceea se poate acumula în glanda tiroidă, iar în cel mai rău caz poate provoca cancer acolo” a declarat Franz Kainberger citat de ziarulromanesc.at.

Pe de altă parte, conform Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și nu sunt înregistrate creșteri ale acestora. Reacția a venit în contextul în care agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.

Foto: arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.