Acasă Revista Presei

Teoretic instituţiile publice nu mai au voie să solicite copii ale documentelor emise de alte instituţii ale statului

476
copii ale documentelor

De la 1 ianuarie instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii ale documentelor emise de alte instituţii ale statului.

Legea care stabilește că, la soluţionarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, instituţiilor publice le este interzis să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente emise de entităţi ale statului a fost promulgată în noiembrie de către preşedintele Klaus Iohannis. Măsura a intrat în vigoare începând din 1 ianuarie 2022.

Conform Digi24 legea nu se poate aplica deoarece este nevoie ca multe alte proiecte să fie adoptate de guvern sau parlament, pentru ca schimbarea mult așteptată de români să se poată produce.

Este nevoie de un sistem informatic care să lege toate instituțiile statului între ele, să fie posibil schimbul digital de documente. Acest sistem nu este realizat în totalitate, motiv pentru care dispariția copiilor și a dosarelor plimbate pe la ghișee mai are de așteptat.

Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Articolul precedentRata incidenței cazurilor de COVID pentru ziua de 3 ianuarie
Articolul următorFocar de pestă porcină într-un fond de vânătoare din județ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.