Acasă Transilvania Online

Castori din Sibiu şi Brașov relocați în sudul Munţilor Făgăraş

223
Castori din Sibiu

În următorii trei ani castori din Braşov şi Sibiu vor fi relocați în sudul Munţilor Făgăraş pentru a purifica apele și a preveni inundațiile.

Conform G4Media, 90 de castori vor fi aduși din județele Sibiu și Brașov, care trăiesc în apropierea Oltului, dar și din Germania și Cehia, din populaţia existentă pe râul Elba.

Este vorba de un proiect al Fundaţiei Conservation Carpathia Braşov, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature.

Eliberarea animalelor pe râurile de munte se va face după ce în ultimii doi ani au fost realizate mai multe studii ştiinţifice şi socio-economice, plus vizite efectuate în teren.

Aceste acţiuni se vor realiza anual, primăvara şi toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Conform specialiştilor fundaţiei, castorii vor contribui la purificarea şi filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente şi substanţe nutritive. De asemenea, aceste rozătoare vor spori bogăţia naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafeţe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană şi adăpost pentru păsări, peşti, insecte, amfibieni.

Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia. Castorii contribuie la extinderea zonelor umede şi creşterea capacităţii terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului şi chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundaţiilor. Activitatea lor poate ajuta, de asemenea, la susţinerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă.

Fundaţia a anunţat că în perioada următoare va amenaja trei centre de informare turistică unde cei interesaţi vor avea ocazia să se delecteze şi documenteze cu privire la această specie si rolul ei în natură.

Articolul precedentGaz Metan începe returul în deplasare la Mioveni | Declarații
Articolul următorAccident grav la Sibiu | Bărbat în stare de inconștiență | Foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.